Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnep és medálparádé az EUTM Somalia misszióban

Szöveg: Csatlós Péter főhadnagy |  2012. december 12. 12:00

A jelenlegi parancsnok, Michael Beary ezredes vezetése alatt az utolsó medálparádét rendezték meg az EUTM Somalia misszióban december 3-án.

A jelenlegi mandátum lejártával az ír ezredes átadta a parancsnokságot a szintén ír származású Gerald Aherne dandártábornoknak. A parancsnokváltási ünnepségen jelen voltak a UPDF (Uganda People’s Defence Forces) tisztviselői, valamint a Mogadishuból érkezett és a misszióval szoros együttműködésben álló képviselők is.

1595946312

Az EUTM Somalia-medálok feltűzése után Beary ezredes külön kiemelte azokat a katonákat, akik a második alkalommal érdemelték ki az európai uniós elismerést. Köztük vannak a jelenleg kinn szolgáló magyar egyenruhások is. A parancsnok méltatta a misszióban végrehajtott munkát, s emlékeztette a katonákat, hogy a SNAF (Somalian National Armed Forces) sikereit nagyban köszönheti a jelenlévőknek is. 

Az EUTM Somalia misszió immár az utolsó, az úgynevezett kohézió fázisába lépett. E fázisban már századszinten dolgoznak a katonák. A magyar kiképzőknek mostantól a századszintű műveleteket kell koordinálniuk.

A gyakorlatok elején a szomáliai tisztjelöltekből álló század vezetése megkapja a műveleti parancsot a kiképzőktől, ezután ők maguk kezdik el a tervezési feladatokat, majd a végrehajtást. Ezalatt a kiképzők mentorálják a katonákat, és ha szükséges, beavatkoznak a folyamatba. Ezzel párhuzamosan a század későbbi tűzszerészei, harctéri életmentői és rádióoperátorai továbbra is szakfelkészítésen vesznek részt. A szükséges tudást már elsajátították, most azonban ismereteiket már hatékonyan, egy csapatként kell alkalmazniuk.

A tervek szerint a következő parancsnokság alatt a misszió átkerül Mogadishuba, és egyre több szerep hárul majd Szomáliára a saját egységeinek kiképzésében.

A magyar kiképzők számára közeledik az ugandai szolgálat vége. A mostani váltással ők is befejezik munkájukat BTC-ben (Bihanga Training Camp), és karácsonykor már a családjaikkal lehetnek.

1595946313