Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínai hadihajók járőröztek a vitatott szigeteknél

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 12. 10:49

A kínai haditengerészet flottillája járőrözött a vitatott hovatartozású és felügyeletű kelet-kínai szigetekhez közeli vizeken december 10-én hétfőn, miután befejezte gyakorlatát a Csendes-óceán nyugati részén – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A hírügynökség Csousan fregatton tartózkodó tudósítója szerint a hajók helyi idő szerint hétfőn reggel zord időjárási körülmények közepette közelítették meg a Tiaojü, japánul Szenkaku-szigeteket.

Az alkalmi harci kötelék parancsnoka, Csiu Jan-peng a hírügynökségnek megerősítette, „a kínai haditengerészetnek törvényes joga a Kína felügyelete alá tartozó vizeken végzett járőrtevékenység, mivel felelősségük az ország tengeri területeinek és érdekeinek védelme".

Ez volt a harmadik járőrözés a kínai haditengerészet részéről, amióta Peking és Tokió között megnőtt a feszültség a szigetcsoport hovatartozása ügyében. A mindkét részről heves reakciókat kiváltó ügy amiatt került napirendre, mert a japán kormány állami ellenőrzés alá vonta a szigeteket, s ezzel megváltozott a korábbi, évtizedeken át tartó status quo.

Peking az utóbbi időben szinte állandó jelenlétével a szigetek környékén azt igyekszik bizonyítani, hogy azok kínai, s nem japán fennhatóság alá tartoznak. A kínai védelmi minisztérium hétfői közleménye szerint Kína folytatja haditengerészeti gyakorlatait a Csendes-óceán nyugati térségében.

Nemrégiben az amerikai kongresszus elfogadta azt a törvénytervezetet, amely leszögezi, hogy az Egyesült Államok elismeri, hogy a szigetek japán közigazgatás alá tartoznak, hisz a fennhatóságot a II. világháború után maga ruházta át Tokióra. Ha a törvény hatályba lépne, ez azt jelentené, hogy Washington a két ország közötti kölcsönös biztonsági szerződés területi hatályát érvényesnek tekinti a szigetekre, s kimondja: egy katonai támadás esetén Japán védelmére kelne.

Peking ezzel kapcsolatban már kifejezte, a Tokió és Washington közötti – Peking nélkül kötött – alkut a „hidegháború termékének", tekinti, amely „nem sértheti egy harmadik ország érdekeit".