Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többnemzeti gyakorlatot tartottak Koszovóban

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: Szabóné Varga Erika százados és a szerző felvételei |  2022. május 30. 14:07

A magyar katonákból álló KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj - a KFOR-erőkkel történő együttműködés fejlesztése érdekében - KFOR-szintű, többnemzeti gyakorlaton vett részt május végén Koszovóban.

20220527-FROZEN SABRE EX24_mod

A folyamatos jelenlétfenntartó járőrtevékenységek ellátása mellett, a koszovói békefenntartó erők egyik legfontosabb feladata a biztonságos környezet és a mozgásszabadság biztosítása. A hatékony együttműködés fejlesztése érdekében, a Koszovóban állomásozó erőknek minden évben szerveznek közös, KFOR-szintű gyakorlatokat.

A Djakovica közelében lévő repülőtéren megtartott gyakorlaton a manőver alegységek mellett szerepet kapott az összes olyan támogató elem is - a katonai rendészek, a tűzszerészek, a mozgásszabadságot biztosító műszaki erők és az egészségügyi csoportok -, akiknek a feladatok ellátása közben együtt kell működniük.

A Nyugati Regionális Parancsnokság vezetésével lezajlott gyakorlat során, a kihívást jelentő helyzetek valósághű lemodellezésével, ellenerő bevonásával kellett a feladatokba bevont alegységeknek felkészültségüket és együttműködő képességüket bemutatniuk.

IMG_6935vf_mod

A KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj kijelölt erői a gyakorlatot megelőző napon, egy hosszú távú átcsoportosítást követően érkeztek meg az olasz vezetésű Nyugati Regionális Parancsnokság, Pec közelében található táborába. Onnan másnap, a reggeli órákban elrendelt azonnali menetkészenlétet követően, parancsra indultak meg a gyakorlat helyszínére, ahol a zászlóalj alapfeladatainak megfelelően tömegkezelési feladatokba vonták be őket. 

A gyakorlatot Luca Piperni dandártábornok, a KFOR erők olasz parancsnokhelyettese is megtekintette. Mint mondta: elégedett a látottakkal kapcsolatban. Kiemelte: megvalósult a közös tevékenység.