Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életüket adták mindannyiunk biztonságáért

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Tóth László |  2022. május 30. 13:09

„Hősnek nem születik az ember, hanem a tettei teszik azzá” – hangsúlyozta beszédében Szilágyi Zsolt Lajos ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka május 30-án, az Irinyi János Laktanyában. Az alakulat katonái a magyar hősök emlékünnepe alkalmából tartott megemlékezésen főhajtással és mécsesgyújtással tisztelegtek a hősi halált halt tűzszerészek és aknakutatók emléke előtt.

Irinyi_laktanya (1)

„Nincs még egy olyan alakulat, mint ezredünk, amely békeidőszakban ekkora áldozatot hozott volna az állampolgárok biztonságáért. Több, mint háromszáz bajtársunk a legdrágábbat, az életét adta a hazáért, nemes és veszélyes küldetése során” – mondta beszédében Szilágyi Zsolt Lajos ezredes. Az alakulat parancsnoka kiemelte: emlékezni kell minden olyan katonára, akik a világháborúk után részt vettek az ország lőszer- és aknamentesítésében. „Ők is ott voltak, ők is részesei voltak a két világháború vérzivataros poklának. Részt vettek a háborút követő akna- és lőszermentesítésekben. Ők azok, akiknek azóta sem ért véget a háború, azóta is hadban állnak. Emlékezzünk mindenkire, akik ezt a nemes szolgálatot, a haza fegyveres szolgálatát támogatták, hiszen hősnek nem születik az ember, hanem a tettei teszik azzá” – húzta alá a hősökre történő emlékezés fontosságát az ezred parancsnoka.

Irinyi_laktanya (7)

Az Irinyi János Laktanyában felállított emlékműnél az elmúlt évtizedekben hősi halált halt tűzszerészek hozzátartozói mellett Láng László nyugállományú ezredes, az MH Budapesti Nyugállományúak Klubja Műszaki tagozatának képviselője is elhelyezte az emlékezés virágait. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái mécsesgyújtással tisztelegtek bajtársaik emléke előtt.