Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb magyar adomány Pristinában

Szöveg: Verebélyi Csilla százados | Fotó: Szabóné Varga Erika százados |  2022. október 2. 9:09

Közoktatási intézmények számára adott át kisbuszokat egy civil-katonai együttműködési (CIMIC) projekt részeként a magyar vezetésű KFOR-parancsnokság Koszovóban

02_fotó_Szabóné Varga Erika szds

Ismét CIMIC-projekteket zárultak le a napokban Koszovó fővárosában, Pristinában. A lesaki Stana Bacanin Általános Iskola, valamint a sirokai SHMT „Abdí Ramay” Szakiskola rendelkezésére bocsátottak 1-1 új Ford Transit Custom Combi kisbuszt. A kilencszemélyes kisbuszok üzembe helyezésével a lesaki általános iskola esetében nyolc település tanulóinak mindennapi iskolába járása vált biztonságosabbá, míg a sirokai szakközépiskola vonatkozásában 524 diáknak a környező járásokban biztosított gyakorlati képzésekre történő eljuttatása oldódott meg.

A kisbuszok átadásán jelen voltak az iskolák igazgatói, Siroka és Lesak települések polgármesterei és oktatási igazgatói, valamint dr. Bencze József, Magyarország Koszovóba akkreditált nagykövete. A járműveket a magyar KFOR parancsnok nevében Sári Csaba ezredes, a KFOR Parancsnok Támogató Iroda vezetője, szakreferens adta át. Sári ezredes kiemelte az oktatásnak a fiatalok életében betöltött felbecsülhetetlenül fontos szerepét. Ha a legcsekélyebb mértékben is képesek vagyunk támogatni e kiemelt területet, akkor azt feltétlenül meg kell tennünk.

Dr. Bence József nagykövet említést tett az adományozott kisbuszoknak a napi használatának fontosságáról, és méltatta a helyi közösségek és a KFOR, illetve annak magyar katonái közti rendkívül jó viszonyt. A nagykövet hangsúlyozta, hogy Kajári Ferenc vezérőrnagy parancsnoksága alatt tovább erősödött a magyar katonák elismertsége szerte Koszovóban.