Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1956 a világ csodája volt

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző |  2019. október 24. 12:10

Október 23-nemzeti öntudatunk része, hőseink példája, bátorságuk és önfeláldozásuk üzenete a jelen kor számára is érvényes: a magyarok együtt, összefogva nagy dolgokra képesek – mondta a Vajdasági Magyar Szövetség központi megemlékezésén az ’56-os forradalom és szabadságharc évfordulóján Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára Szabadkán.

1596070709

A hatvanhárom évvel ezelőtt történt események felidézésével tisztelegett 1956 hősei, mártírjai emléke előtt a vajdasági magyarok közössége. A megemlékezés a palicsi Nagyparkban, a forradalom és szabadságharc emlékhelyén, a szovjet csapatok bevonuláskor hazáját elhagyni kényszerült mintegy húszezer magyar menekült egykori ideiglenes táborának helyszínén kezdődött.

A szabadság madarait szimbolizáló emlékműnél Magyarország kormánya nevében Németh Szilárd miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és Csallóközi Eszter, szabadkai főkonzul helyezték el a tisztelet virágait. A Vajdasági Magyar Szövetség nevében Pásztor István pártelnök, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Hajnal Jenő elnök, Erdődi Edvina alelnök és Jerasz Anikó, a végrehajtó bizottsága elnöke koszorúztak, majd a vajdasági magyarok helyi közösségei és az önkormányzatok vezetői hajtottak fejet a Márai Sándor által a világ csodájának nevezett forradalom résztvevőinek emléke előtt.

1596070709

A koszorúzást követően a Vajdasági Magyar Szövetség központi megemlékezése a Szabadkai Népszínház Jadran Színpadán folytatódott, ahol a magyarországi események történelmi jelentőségét Németh Szilárd idézte fel. „1956-ra a függetlenség, a nemzeti szuverenitás, önrendelkezés iránti vágy mindennél erősebbé vált, az emberek szabadságvágyát többé nem lehetett elfojtani" – fogalmazott a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára. „Ez az érzés betöltötte a szíveket, felülírta a félelmet, a magyarok egy emberként vonultak utcára, hogy kifejezzék elégedetlenségüket az elnyomó rezsimmel szemben. Kimondhatjuk, hogy 1956 a szabadságszerető magyar nép lázadása volt az internacionalista baloldal diktatúrája ellen. 1956 arról szólt, hogy a magyar nép végre maga akart dönteni Magyarországról. Ma nemcsak azokra emlékezünk, akik 63 évvel ezelőtt az utcákon harcoltak, hanem azokra is, akik a forradalom leverése után befogadták, támogatták menekülő nemzettársaikat, ahogy itt a Vajdaságban is történt."

1596070709

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ünnepi beszédében kiemelte: „A magyar ’56 ma is érvényes jelentéssel bíró eseménye Európa 20. századi történelmének, mert zsinórmértéke a szabadságnak. Azon emberek szabadságának, akik magukat nem csak egyénként, de nemzetként határozták meg, akik közösségként, hazának tekintették az országukat. A jelen kihívásai pedig nagymértékben érinti azokat a fiatalokat, akik számára a 20. század vége már csak történelem. Az ő feladatuk az, hogy örökségüket, a magyar ’56 üzenetét megértessék azokkal a kortársaikkal, akik inkább azonosulnak az uniformizált világgal és az egyéni szabadság fontosságával. Akik csupán egy frázisnak tekintik a jövőért érzett felelősséget, mint a szabadság igazi zálogát."

A megemlékezés zárásaként a résztvevők megtekintették a Rizgetős Táncegyüttes Az orosz tankok között hallgatnak a harangok című ünnepi műsorát.

GALÉRIA