Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyel-magyar katonai találkozó Varsóban

Szöveg: Tasi Tibor | Fotó: Varsói Katonai Műszaki Akadémia |  2019. október 24. 11:03

A Varsói Katonai Műszaki Akadémia (WAT) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közötti együttműködés további erősítését szolgálta az a találkozó, amelyet múlt héten tartottak a lengyel fővárosban. A látogatás során az egyetemek közötti együttműködésen túl a kiberbiztonság és az elektronika kérdései kerültek szóba.

1596070707

A látogatásra egy korábbi, a magyar és lengyel külügyminisztérium által kötött megállapodásának részeként került sor. Az idei találkozó nem az első, 2015-ben lengyel és magyar kadétok már találkozhattak egymással az NKE-n. A mostani előadásokon magyar részről szó volt a közös lengyel-magyar történelemről, de a résztvevők megismerhették a Ludovika történetét is. Az előadók között volt Krasznay Csaba, az NKE EJKK Kiberbiztonsági Kutatóintézetének vezetője, aki a kiberbiztonság közszolgálati aspektusairól szólt, illetve Farkas Tibor egyetemi docens, aki az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán folyó képzésekről tartott előadást. A programban a szakmai előadások mellett sor került szimulációs gyakorlatok bemutatásra is, valamint a magyar delegáció részt vett a Varsói Katonai Műszaki Akadémia Elektronikai Karának rendezvényén is, ahol a felek készségüket fejezték ki a további együttműködésre.

A látogatást magyar részről a WAT Magiszterek Védegylete szervezte, amelyet a korábban Varsóban végzett magyar katonatisztek alapítottak. A találkozónak különleges jelentőséget adott, hogy idén van a második világháború kitörésének 80. évfordulója, valamint a varsói felkelés 75. évfordulója.

 

1596070708