Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legkeményebbek megmérettetése

Szöveg: Snoj Péter |  2018. május 17. 11:48

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan idén is megrendezték a Military Survival Run-t, avagy Magyarország legkeményebb katonai túlélő-futóversenyét. A május 16-án tartott rendezvénynek ezúttal is az MH Pápa Bázisrepülőtér adott otthont.

1599187002
A teljes egészében katonai területen és kizárólag fegyveres erők tagjai számára megrendezett egyedi, nemzetközi túlélő-futóverseny ötletét belga és holland minta alapján honosították meg a pápai katonák 2011-ben, amikor is – az MH Pápa Bázisrepülőtér és a Honvéd „Ezüst Nyíl" Sportegyesület összefogásának hála – létrejött az első hazai szervezésű megmérettetés. A kezdeteket követően a különleges és hiánypótló verseny hatalmas népszerűségre tett szert, amit jól példáz, hogy 2017-ben már több mint ötszázan neveztek. Emellett a civil társadalom felől is olyan érdeklődésnek örvendett a túlélőfutás gondolata, hogy tavaly első alkalommal megszervezték a Military Survival Run civil változatát is, amelyre idén újfent sor kerül.

A színtisztán katonai megmérettetés alapgondolata, hogy olyan komplex akadályokat gördítsen a versenyzők elé, amelyeken csak erővel, állóképességgel és szellemi teljesítőképességgel tudnak átlendülni, a rajttól, egészen a célszalagig. Ennek szellemében a bázisrepülőtér szinte teljes területén áthaladó tizenkét kilométeres menetvonalon harminchárom komoly próbatétel elé állító akadály várta a versenyzőket. A sokszor vizes, kötélpályás és egyéb nehezítésekkel tarkított feladatokkal csak úgy birkózhattak meg a hazai és külföldi indulók, ha jól osztották be erőtartalékaikat, és ha az izommunka mellett teret hagytak a gondolkodásnak és tervezésnek is.

1599187002
Mindemellett fontos tényező volt az időfaktor is, hiszen mindössze 210 perc állt mindenki rendelkezésére arra, hogy végigérjen a menetvonalon és teljesítsen minden feladatot. A kihagyott, elmaradt akadályokért pontlevonás járt.

Az idei Military Survival Run katonai futamára kétszázan jelentkeztek és álltak rajthoz. A csapatversenyben belga indulók léphettek fel a dobogó legfelső fokára, őket az MH Pápa Bázisrepülőtér csapata követte a második helyen, a harmadik helyezésért járó elismerést pedig a Terrorelhárítási Központ versenyzői vehették át. Egyéni indulók között, a különböző korcsoportokon belül külföldi és magyar katonák, rendőrök, tűzoltók egyaránt büszkélkedhettek dobogós helyezésekkel. A katonai túlélő-futóverseny külföldi abszolút győztese a román Luci Vasile volt, aki nulla hibapont mellett egy óra huszonhat perc alatt teljesítette a pályát és a feladatokat. Magyarok között Paksi Sándor százados, az MH Pápa Bázisrepülőtér katonája volt a legprecízebb, szintén nulla hibaponttal és a leggyorsabb egy óra harminckilenc perces idővel.

1599187003
Fotó: a szerző felvételei