Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tűzszerészek végeztek a mentesítéssel, folytatódhat a vasútvonal korszerűsítése

Szöveg: Galambos Sándor |  2012. szeptember 6. 12:14

Megsemmisítették a Magyar Honvédség tűzszerészei a Szajol−Kisújszállás vasúti szakasz felújítása során, az örményesi vasútállomás közelében talált 538 darab, több mint 750 kilogramm tömegű II. világháborús robbanóanyagot. A feladatot több lépcsőben hajtották végre, az utolsó robbantást szeptember 5-én tartották.

1595941207
Kétszáztíz kilónyi robbanóanyagot semmisítettek meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei szeptember 5-én Örményes határában. A robbantást két munkagödörben, mintegy 75 kilogrammnyi trotil felhasználásával hajtották végre. Ez volt az utolsó robbantás, a vasúti pályaszakasz környékének mentesítését ezzel befejezték.

Csurgó Attila alezredes, az ezred megbízott parancsnoka a honvedelem.hu-nak elmondta: az előtalált második világháborús magyar gyártmányú robbanószerkezetek többsége 40 milliméteres páncéltörő gránát, légvédelmi repeszgránát, 105 milliméteres repesz-romboló gránát volt, de előkerült néhány 75 milliméteres páncéltörő gránát, 42 mintájú kézigránát és több kilogrammnyi 8 milliméteres karabélylőszer is. Mindezt 260 méteres körzetben, a vasúti sín környékén találták, ekkora területen ilyen mennyiségű robbanóanyag még sosem került elő a földből.

A honvédség tűzszerészeinek gyors és szakszerű munkáját Dudás István, a beruházást végző Swietelsky Vasúttechnika Kft. projektvezetője külön megköszönte. Az ő segítőkészségüknek köszönhető, hogy a terület mentesítését 12 nap alatt sikerült elvégezni, ami mindössze csak hat nap csúszást okozott az építkezésben. A projektvezető elmondta, hogy legutóbb a hegyeshalmi vasútállomás átépítésekor és a Déli pályaudvarnál találtak nagy mennyiségben lőszereket, de ezek frekventált vasúti csomópontok, a második világháborúban katonai célpontok voltak. Itt, Örményesnél, egy nyílt vasúti pályaszakaszon nem számítottak arra, hogy ekkora mennyiségű robbanószerkezetet fognak találni.

1595941207
Mint arról már korábban beszámoltunk, a lőszerek, a gránátok és a lövedékek 1944 őszén kerültek a földbe, amikor egy utánpótlást szállító magyar hadtápszerelvényt ért légitámadás a nyílt pályán. Három kocsi robbant fel és gyulladt ki, a bennünk felhalmozott tüzérségi lövedékek egy része megsemmisült, jó néhány darab azonban csak szétszóródott. A falu idős lakosai elmondták, hogy a robbanás következtében a közeli iskolaépület összeomlott, s a vagonokban szállított nagy mennyiségű lószerszám, pokróc, katonai ruházat és élelmiszer is elégett. Szabó Lajos bácsi még arra is emlékszik, hogy a sínektől több mint egy kilométerre lévő diófájuk törzsében gyerekkorában még ott volt egy repeszdarab.

A területmentesítés utolsó fázisában előtalált robbanótesteket egy homokbányában semmisítették meg. Az utolsó robbantáson jelen volt Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője, Dudás István, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. projektvezetője és dr. Egei Ferenc, a mentesítést segítő lőszerkutatással foglalkozó civil tűzszerészcég vezetője is.

Rajtuk kívül a látványosságra a falu lakói közül is sokan kíváncsiak voltak, ők az eseményre meghívott újságírókkal együtt egy domb tetejéről kísérték figyelemmel a robbantást.

Fotó: A szerző felvételei

A további képeket megtekintheti a galériában!