Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán ismét szállít fegyvereket Szíriának?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 6. 13:20

Irán ismét katonai felszerelést szállít Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének az iraki légtéren keresztül – jelentette amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva a The New York Times napilap.

Március óta szüneteltek az ilyen szállítmányok, miután washingtoni nyomásra Irak nem engedélyezte az áthaladásukat a légterén. Júliusban azonban újraindultak, azután, hogy Damaszkuszban merényletben meghalt a katonai hírszerzés vezetője – az államfő sógora –, valamint a védelmi miniszter és a felkelők elleni műveleteket irányító válságstáb vezetője – mondták el magas beosztású amerikai kormányzati illetékesek.

Szíriai felkelők korábban a határátkelőkön megpróbálták föltartóztatni a szíriai hadseregnek szánt, a szárazföldön útnak indított szállítmányokat.

A The New York Times által megszólaltatott katonai szakértők rámutattak: egyelőre a szíriai rezsim ellenőrzi a reptereket az arab országban, a légi szállítás így elvileg nem ütközik nehézségbe.

Az amerikai kormánynak nincs pontos értesülése arról, pontosan milyen felszerelés juthat el Iránból Szíriába, de két körülményből arra következtetnek, hogy fegyverekről lehet szó. Az egyik ilyen körülmény a fuvarhoz használt teherszállító repülőgépek típusa. A másik: Irán vonakodik attól, hogy a repülőgépeket Irakban a hatóságok átvizsgálják. Iráni közlés szerint a gépek humanitárius segélyt visznek.

Állítólag Joe Biden amerikai alelnök augusztus 17-én telefonon aggodalmát fejezte ki Núri al-Máliki iraki kormányfőnek az iráni szállítmányok miatt, és nemrég három amerikai szenátor, John McCain, Lindsey Graham és Joe Lieberman ugyanezt tette bagdadi látogatásán, amikor találkoztak Hosjar Zebari iraki külügyminiszterrel.

Címkékvizsga