Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódott a magyar-szlovén vezérkarfőnöki találkozó Ljubljanában

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2014. július 5. 12:52

A „Clever Ferret 2014” gyakorlat megtekintését, valamint az ötnemzeti Védelmi Együttműködés Kezdeményezése (DECI – Defence Cooperation Initiative) megbeszéléseit követően, látogatása harmadik napján a szlovén fővárosba, Ljubljanába érkezett dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök. A Dobran Bozič vezérőrnaggyal, a szlovén vezérkar főnökével folytatott kétoldalú tárgyalás mellett a nap másik számottevő eseménye a Borut Pahor köztársasági elnökkel történt találkozó volt.

A szlovén haderővel hagyományosan jó kapcsolatokat ápoló Magyar Honvédség számára továbbra is kiemelt jelentősége van a szűkebb régiónkban elhelyezkedő országokkal már meglévő tartalmas együttműködés folytatásának. Délnyugati szomszédunkkal számos területen végzünk közös tevékenységet, többek között az afganisztáni légi mentorcsoport (Air Mentor Team) műveleti felkészítése, a közvetlen légi támogatás koordinálását végző szakszemélyzet oktatása, valamint közös kiképzési feladatok és gyakorlatok végrehajtása terén.

1595975116

Komoly előkészítő munka előzte meg a magyar Gripenekkel végzendő légtérfelügyeletre vonatkozó megállapodást, amelyet a szlovén parlament a napokban ratifikált.
A megbeszélések legfőbb témáját a közvetlen légi támogatást végző és koordináló szakszemélyzet kiképzésére és felkészítésére létrehozandó többnemzeti JTAC-iskola kialakításának részletei jelentették. Az oktatási intézmény – a költséghatékonyságot szem előtt tartva – amerikai−cseh−szlovén−magyar együttműködésben, több helyszínnel, modulrendszerben alakulna meg, felhasználva az egyes nemzetek különböző képességeit.

A Magyar Honvédség részéről – a jelenlegi elképzelés szerint – a pápai repülőbázist, a várpalotai központi gyakorlóteret, a Gripeneket, valamint a szolnoki repülőbázist is bevonnák a feladatba. Nem utolsósorban fontos szerep vár a beszerzésre váró új helikopterflottára is.

A tárgyaláson felmerült még a szlovén haderő által 2016-ban alapítandó Hegyi Hadviselési Kiválósági Központhoz történő magyar csatlakozás lehetősége, illetve a minden évben megrendezett „Lord Mountain" nagy magasságú helikopteres gyakorlaton, valamint egyéb, 2015-ben tartandó gyakorlatokon való közös részvétel.

1595975116

Magyar részről vetődött fel a kutató-mentő szolgálattal kapcsolatos együttműködés igénye, amely mindkét részről fontos a határ közelében esetlegesen bekövetkező légi balesetek felderítésében és következményeik felszámolásában.

A Benkő Tibor vezérezredes és Borut Pahor közötti megbeszélés során a szlovén köztársasági elnök rendkívül elégedetten szólt a két ország között meglévő kiváló együttműködésről. A Honvéd Vezérkar főnök felvetése kapcsán egyetértett azzal, hogy a határokon átívelő feladatok tekintetében van még tennivaló, a megkezdett munkát tovább kell folytatni, amelyben mindkét nemzet érdekelt. Tárgyalópartnere irányában kifejezte az ukrajnai helyzettel kapcsolatos aggodalmát, és a kialakult helyzettel kapcsolatos magyar álláspont iránt élénk érdeklődést mutatott.

A vezérkarfőnöki szinten megvalósult találkozó nem marad folytatás nélkül, az egyes szakterületek képviselői a közeljövőben szakértői szinten tovább egyeztetnek a kezdeményezett együttműködések kérdéseiben, és kidolgozzák a kapcsolódó részleteket.

1595975116

Fotó: Honvéd Vezérkar