Gyermeksportnap a Honvéd Sportegyesületnél

Szerző: Révész Béla |  2018. június 21. 7:19

A 170 éves a Magyar Honvédség rendezvénysorozathoz kapcsolódva a Budapest Honvéd Sportegyesület (BHSE) együttműködésével rendezett gyermeksportnapot a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (HOSOSZ) június 20-án.

Szikrázó napsütés fogadta a BHSE Dózsa György úti sportpályáin a sportnapon azt a mintegy háromszáz gyermeket, akik a sportegyesület nyári táboraiban vesznek részt. A HOSOSZ által szervezett program nemcsak a hagyományos értelemben vett sportokról szólt, hiszen a Szövetség hagyományőrzők segítségével bepillantást nyújtott az 1848/49-es fegyverzet, többek között a kardvívás rejtelmeibe, míg a Magyar Honvédség toborzósátorral, fegyverzetbemutatóval és a BHSE sportszázadának részvételével emelte az esemény színvonalát.

Farkas László, a HOSOSZ elnöke kérdésünkre elmondta: minden alkalmat megragadnak arra, hogy a fiatal generációk érdeklődését a sporton keresztül felkeltsék a honvédelem ügye és a hazafias gondolkodás iránt. „Mindez azt is jelenti természetesen, hogy elsősorban a honvédelmi sportokat részesítjük előnyben, legyen szó tájékozódási futásról vagy légpuska-lövészetről. Amit a leginkább szem előtt tartunk, az az, hogy a fiatalok megszólítására a sport a legkiválóbb eszköz. Hangsúlyozom, semmiképpen nem toborzásjellegű a tevékenységünk, a célunk mindössze az, hogy a sporton keresztül megismertessék és megkedveltessük velük a honvédség tevékenységét" – mondta Farkas László.

A mostani eseményhez hasonlót a HOSOSZ már Szolnokon, Székesfehérváron és a budapesti Városligetben is szervezett. Az elnök hangsúlyozta: a dr. Simicskó István elnökletével működő Honvédelmi Sportszövetség tevékenysége mérföldkőnek számít a területen, hiszen a jövőben törvényi szabályozással, mindenre kiterjedő háttérrel fogja majd össze és koordinálja a különböző honvédelmi sportszövetségek feladatait.

A sportnapon a diákok csapatokba osztva, forgórendszerben vettek részt a különböző helyszínek eseményein. A fiatalok kipróbálhatták magukat az akadálypályán, s megismerkedhettek többek között a vívás, a közelharc, a judo és az ökölvívás alapjaival.

Fotó: Tischler Zoltán