Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hamarosan rajtol a „Bölcs Előrelátás”

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta hadnagy |  2015. november 22. 21:26

Fegyverropogástól hangos az MH 5. Bocskai István Lövészdandár gyakorlótere Hódmezővásárhelyen, ugyanis a dandár kijelölt alegysége már megkezdte a felkészülést a decemberi „Wise Foresight 2015” gyakorlatra.

A „Bölcs Előrelátás" elnevezésű gyakorlat alapvetően az 1998-ban megalakított Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj állományának szokásos éves megmérettetése, de ebben az évben, a NATO partnerországok együttműködésének eredményeképpen amerikai katonák is részt vesznek a feladatokban.

1596004299

A katonák most szakasz szintű feladatokat hajtanak végre, akiknek felkészültségét – az alegységenkénti egyhetes gyakorlást követően – a parancsnoki állomány egy harcászati mozzanat során ellenőrzi. A megmérettetés célja, hogy a század vezetése átfogó képet kapjon a szakaszok összekovácsoltságának szintjéről, meggyőződjön a szakasz- és rajparancsnokok felkészültségéről és felmérje, hogy az alegység milyen szinten tudja teljesíteni a számára meghatározottakat.

Az elmúlt héten végrehajtott feladat kezdetén a szakaszparancsnok és a szakaszaltiszt kiadta a harcparancsát és tisztázta az esetlegesen még felmerülő kérdéseket. Ezt követően az alegység megkezdte a biztosított menet végrehajtását. A scenario alapján lesállásból nyitott tüzet az ellenség a szakaszra, amelyre az alegységnek reagálnia kellett. A valóságot megközelítő körülmények között végrehajtott mozzanat során a katonák feladata az volt, hogy küzdjék le a kis erejű ellenséget, majd biztosítsák a terepet a század főerejének érkezésére.

1596004299

A 39-esek ismét jól vizsgáztak és készen állnak arra, hogy a decemberi gyakorlaton már más nemzetekkel is együttműködve adjanak számot tudásukról. A felkészülés folytatódik, a következő héten már az amerikai katonákkal is megkezdődnek a közös kiképzések a decemberi „Wise Foresight 2015" gyakorlatra.

Fotó: a szerző felvételei