Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden katona érdekét szolgálja a hatékony tapasztalat-feldolgozás

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. március 1. 17:02

Magyar Honvédség szintű tapasztalat-feldolgozó konferenciát tartottak az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) szervezésében február 27-én Budapesten, a Zrínyi Miklós Laktanyában, amelyen részt vettek a Honvédelmi Minisztérium szervezetei is. A rendezvény elnöke Huszár János altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes volt.

A tapasztalat-feldolgozás – a rendszer fennállása óta ötödik alkalommal megrendezett konferenciájával – 2014. óta nem ültetett le ekkora létszámot a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség különböző szervezeteitől. A konferencia célja a tapasztalat-feldolgozás aktuális helyzetének áttekintése, a nemzeti és nemzetközi tapasztalatok átadása, valamint a szakterület továbblépési lehetőségeinek megbeszélése volt.

1599182664

Megnyitójában Huszár János altábornagy elmondta: a tapasztalat-feldolgozás nem új keletű a Magyar Honvédségben, azonban intézményesített formában csak 2008 óta működik. Az önálló szakterület kialakításában annak idején, személyesen is részt vett, mint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság kiképzési főnöke. „Azóta rengeteget fejlődött a tapasztalat-feldolgozás, mára már mindenki számára egyértelmű és elfogadott, hogy annak elsődleges célja a szervezeti tudás gyarapítása, az MH tevékenysége hatékonyságának, eredményességének fejlesztése" – mutatott rá az altábornagy nyomatékosítva, hogy ennek a rendszernek napi szinten, olajozottan kell működnie, hiszen hozadéka katonák életét kímélheti meg.

A Honvéd Vezérkar főnökhelyettes három fő területet említett meg, ahol nélkülözhetetlen a tapasztalat-feldolgozás: a műveletek, a kiképzés és a működés. Hangsúlyozta, hogy a tapasztalat-feldolgozás mindannyiunk érdeke, melyhez olyan parancsnoki gondolkodásmódra van szükség, mely elősegíti a szervezeti fejlődést, bátorítja és ösztönzi az alárendelteket a megfigyelések megtételére.

Az előadások négy témakör köré csoportosultak, blokkokba szervezve, amelyek végén a résztvevőknek lehetőséget biztosítottak kérdéseik feltételére, véleményük kifejtésére. Megismerkedhettek többek között az új adatbázis felépítésével, amely interaktívan vonja be a vezetőket a tapasztalat-feldolgozás folyamatába. Ismereteket kaptak a tapasztalat-feldolgozás hadműveleti szintű működéséről, a missziós tapasztalatok kiképzésben történő hasznosításáról, a tapasztalat-feldolgozás helyéről, a transzformációs folyamatban, továbbá az altisztek rendszerben betöltött szerepéről.

1599182665

A szakmai fórum két kiemelt előadója dr. Böröndi Gábor vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség csoportfőnöke, a Honvéd Vezérkar főnökének műveleti helyettese, illetve Korom Ferenc vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka volt. Böröndi vezérőrnagy – az MH ÖHP Előretolt Vezetési Pontjának akkori parancsnokaként – a Közös Akarat feladat tapasztalatairól számolt be, Korom tábornok a KFOR parancsnokhelyettesi beosztás szemszögéből osztotta meg tapasztalatait – ezt a vezető pozíciót 2015-től 2016-ig, első magyarként töltötte be.

1599182665

A konferenciát Takács Attila dandártábornok, az MH HFKP parancsnoka zárta, aki a szakterület fejlesztési irányaiként a felhasználóbarát eszközpark kidolgozását, a tapasztalat-feldolgozás és a doktrínafejlesztés összekapcsolását, a döntés-előkészítés hatékonyabb támogatását és a szakemberképzést, a szakember utánpótlás határozta meg.

1599182665

Fotó: Tischler Zoltán és Matetits László alezredes