Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Névadójuk emléke előtt tisztelegtek

Szöveg: Hraskó István |  2018. április 30. 8:19

Bázisnap keretében emlékeztek alakulatuk névadójára április 27-én a kecskeméti repülőbázis dolgozói. A rendezvényen részt vett a huszonkilenc igazolt légi győzelmet aratott legendás vadászpilóta fia, ifjabb Szentgyörgyi Dezső és a 94 éves Frankó Endre nyugállományú főhadnagy, második világháborús Puma-pilóta is.

Névadójuk emléke előtt tisztelgett a kecskeméti repülőbázis személyi állománya. Az alakulat 1990. április 28-án vette fel a második világháború legendás magyar vadászpilótájának, vitéz Szentgyörgyi Dezsőnek a nevét. Az évfordulót 2009 óta bázisnappal ünneplik a katonák.

1599186335
„Vitéz Szentgyörgyi Dezső nagysága élete során sok mindenben megmutatkozott, de egy kaotikus időszakban, a második világháború idején teljesedett ki igazán, hiszen akkor bizonyíthatta hazaszeretetét, bátorságát és pilótaképességeit. A világháború végére háromszáz bevetéssel és huszonkilenc légi győzelemmel büszkélkedhetett a magyarok ásza. Emberi nagysága a magyar repülés történetének kiemelkedő, egyedülálló alakjává tette. Bátorsága, hűsége, tehetsége és rendkívül szilárd jelleme példaként szolgálhat mindannyiunk számára. Élete, kvalitásai utat mutatnak, erőt adnak nekünk ahhoz, hogy ott folytassuk, ahol ő abbahagyta, és ugyanolyan kitartással és elkötelezettséggel szolgáljuk hazánkat, mint ő tette. A Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis büszkén viseli nevét, és minden képességünkkel arra törekszünk, hogy emlékét, szellemiségét méltóan megőrizzük" – mondta ünnepi beszédében Ugrik Csaba dantártábornok, a bázis parancsnoka, majd a résztvevők megkoszorúzták a névadó emlékművét.

A csapatünnepen ismét volt főzőverseny, az aszfalton pedig a már jól ismert vendég, Gergely Sándor magyar és Európa-bajnok stuntrider motoros kápráztatta el az érdeklődőket hihetetlen mutatványaival. Nagy sikere volt a fővárosi Collegium Gladiatorium Egyesület gladiátor-bemutatójának is, a közönség sokszor csak hüledezett, hogy a hagyományőrzők – köztük egy ifjú hölgy – bizony elég keményen egymásnak estek a maguk készítette korhű fegyverekkel. Színesítette a programot a Verebes Miklós 2 danos mester vezette Újpalota SE Kempo Karate Szakosztály bemutatója, valamint statikus kiállítás keretében egy TESLA S85 önvezető elektromos autót is meg lehetett nézni közelről.

1599186336
* * *

Elöljáró parancsnokaik javaslatára, beosztásukban huzamos időn át végzett szakmai munkájuk elismeréseként, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis csapatünnepe alkalmából a Honvéd Vezérkar főnök emléktárgyat adományozott Szabó János alezredesnek és Bencsik Csaba zászlósnak. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka emléktárgyat adományozott Hajdu György Attila őrnagynak, Badó Ádám századosnak, Gombkötő Károly, László Norbert főtörzsőrmestereknek. Ladányi Gábor, Soha Sándor századosok, Faragó Attila zászlós, Szentiványi Árpád főtörzsőrmester és Varga Tibor törzsőrmester munkáját pedig emléklappal ismerte el.

Fotó: a szerző felvételei