Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rejtett portyán a felderítők

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző |  2019. szeptember 26. 4:57

Javában folyik a Rejtett Portya 2019 elnevezésű komplex felderítő szakharcászati gyakorlat a Bakonyban. Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái szeptember 25-én a harctéri sebesültellátás szakszerű módját gyakorolták.

1596069105

Képzeletbeli támadás érte a felderítők egy konvoját. A feltételezett támadók nem csupán megállásra késztették a katonákat, hanem valamelyest sikeres támadást is intéztek ellenük – többen is különböző szintű sérüléseket szenvedtek. Miután a felderítők leküzdötték a fiktív ellenséget, megkezdődött a harctéri sebesült-ellátás.

Hajnal István ezredes, parancsnok elmondta: a szakharcászati gyakorlat fő célja, hogy az adatgyűjtő-megfigyelő-felderítő (ISR) századként működő, ideiglenesen kialakított alegység képes legyen valós idejű felderítési adatokat biztosítani a parancsnokságnak, így támogatva a döntéshozatalt. „Az idei évben ez az egyetlen komplex felderítő szakharcászati gyakorlat. Ennek során az alegységek a felderítési tevékenység teljes spektrumát alkalmazzák; két alkalommal pedig hetvenkét órás folyamatos feladatot látnak el terepen" – közölte az ezredes.

1596069105

Hallhattuk azt is, hogy a harctéri sebesült-ellátási feladatokkal kapcsolatban előzetesen a katonák két hetes, speciális képzésen vettek részt, melyben a Debreceni Egyetem orvostudományi kara nyújtott számukra segítséget.

A bakonyi gyakorlatot a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Felderítő Csoportfőnökség, az MH 25. Klapka György Lövészdandár, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis, az MH Bakony Harckiképző Központ, az MH Ludovika Zászlóalj, és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred támogatja.

GALÉRIA