Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra dörögtek a fegyverek Tápióbicskén

Szöveg: Antal Ferenc |  2013. április 5. 6:46

A szabadságban határon innen és túl, mi, magyarok mind összetartozunk − jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter a tápióbicskei csata 164. évfordulója alkalmából rendezett hagyományőrző rendezvényen, április 4-én a Pest megyei településen.

A dicsőséges tavaszi hadjárat tápióbicskei csatája az 1848-49-es szabadságharc egyik legszebb fegyverténye volt, ahol a honvédsereg elszántsága végül meghozta a győzelmet. Az évfordulón Hende Csaba honvédelmi miniszter megkoszorúzta a csata helyszínének közelében álló honvédemlékművet, majd a Felső-Tápió hídján állva méltatta a tavaszi hadjáratot és a csatákban részt vevő katonákat. „Emlékeznünk kell rájuk, hogy megértsük, milyen nagy dolog, milyen nagy kincs a szabadság" – mondta.

1595951779

Hende Csaba kiemelte: akik 1849-ben itt harcoltak, ugyanazért az ügyért küzdöttek, ugyanazt az egyenruhát viselték, ugyanúgy áztak és fáztak, ugyanazt a halálos kockázatot vállalták, és tették mindezt a magyar szabadságért!

A honvédelmi miniszter köszönetet mondott a hagyományőrzőknek, akik idén már huszonötödik alkalommal elevenítik fel a csatát és akik – mint mondta – „a feledés ellen küzdenek".

A hagyományőrzők csapatbemutatóját követően újra szembeszállt egymással az osztrák és a magyar sereg. A csatát – amely természetesen idén is a magyarok győzelmével ért véget – dr. Csikány Tamás hadtörténész „közvetítette" a szépszámú közönségnek.

1595951779

Az idén huszonötödik alkalommal megrendezett tavaszi emlékhadjáraton mintegy 80-100 lovas hagyományőrző járja be a dicsőséges 1849-es hadjárat útvonalát, 35 települést érintve hazánkban és a Felvidéken. A programsorozaton 60 katonai hagyományőrző és 50 más társadalmi szervezet vesz részt. A résztvevők saját korhű ruházatukkal, felszereléseikkel és történelmi fegyvereikkel idézik fel a magyar történelem egyik igen jelentős katonai sikereket felmutató hadi eseménysorozatát.

A tápióbicskei csata helyszínén egész napos program – huszártábor, kézművesek utcája és tüzérkonyha – várta az érdeklődőket.

1595951780

Fotó: Dévényi Veronika