Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vasököl 2018, Dynamic Front 2019

Szöveg: Kapás Viktor István hadnagy |  2018. november 27. 6:46

A hideg, ködös idő sem akadályozta meg az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztályát abban, hogy szakmai feladatokat hajtson végre a MH Bakony Harckiképző Központ Központi Gyakorló- és Lőterén, Várpalotán. Ezekkel egy időben megkezdték a felkészülést a 2019-es évre tervezett Dynamic Front 2019 elnevezésű nemzetközi gyakorlatra.

1599196694
Nem kímélte az időjárás a tatai tüzéreket a Vasököl 2018 gyakorlat során. Éleslövészet keretében végrehajtották a lövegek beszabályozottság ellenőrzését, illetve létesítettek egy rögzítőpontot, amivel megszervezték a tűzrendszert. Utóbbi jelentősége, hogy távolsági- és oldaljavításokat számolnak belőle, amit a lőelemek meghatározásánál is figyelembe kell venni mint alapjavításokat. Ezt követően éles tűzfeladatokat nem tudtak végrehajtani, az időjárási körülmények miatt. A hirtelen ereszkedő és felszálló köd gyakran 150-200 méterre csökkentette a látótávolságot, de ez sem jelentett akadályt a katonák kiképzése szempontjából. Nem megfelelő látási viszonyoknál lövés kiváltása nélkül gyakorolták a rádióforgalmazást, az irányzást, valamint fiktív megfigyelésekkel és javításokkal a tűzvezetést. Tűzcsapások végrehajtása nélkül ugyan, a Vasököl 2018 során más kiképzési célokat azonban sikeresen teljesítettek a 101. Tüzérosztály katonái.

1599196694
Új beosztásukban mint optikai figyelőpont parancsnokok először bizonyíthatták tudásukat azok az altisztek, akik a nemrégiben Tatán tartott tüzér altiszti tanfolyamot elvégezték. A gyakorlaton olyan híradórendszerben forgalmaztak, amely a tervezett Dynamic Front 2019 nemzetközi gyakorlaton is várható lesz. A kezelők a híradóeszközök készségszintű használatát gyakorolták. Kiemelten foglalkoztak a tűztámogató rendszer folyamatos működtetésével, s ezt munkamegosztással és dinamikus információáramlással hajtották végre.

1599196695
Az úgynevezett teljes előkészítés gyakorlásánál az időjárási viszonyok elemzésével határoztak meg olyan értékeket, amiket éles tűzcsapásoknál külön figyelembe kell venni. Ilyen érték például a szél sebessége és iránya miatt szükséges távolsági és oldaljavítási értékek. Gyakorolták továbbá a NATO STANAG szerinti meteorológiai jelentés átkonvertálását a magyar rendszerben használtra, hogy a fent említett értékeket ki tudják számolni.

1599196695
A Vasököl 2018 gyakorlat részeként a 2019-es évre tervezett németországi Dynamic Front 2019 elnevezésű gyakorlatra való felkészülésben közreműködtek a 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár harctéri irányító beosztású katonái. A kölcsönös együttműködés keretében a harctéri irányítók a magyar tüzérséggel való együttműködést, a tüzérek pedig a NATO STANAG (NATO-szabályzók) szerinti angol nyelvű tűzkéréssel és tűzvezetéssel kapcsolatos rádióforgalmazást gyakorolták. Az operátor kiemelte, hogy a tüzérek helyes terminológiát használva, gyorsan és precízen tudnak idegen nyelven forgalmazni.

Összességében a gyakorlatról elmondható, hogy bár éles tűzfeladatokat nem hajtottak végre, az azzal összefüggő szakmai fogásokat „szárazon" gyakorolták a katonák. A kedvezőtlen időjárásban való tevékenykedés szintén jó gyakorlás volt, hiszen a Dynamic Front 2019 nemzetközi gyakorlatot a következő év elejére tervezik.

1599196695
Fotó: a szerző felvételei