Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vizsgalövészet

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. március 15. 11:02

Többhetes elméleti és gyakorlati kiképzést követően, éleslövészeten bizonyították felkészültségüket az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyen települő 3. Bercsényi Miklós és 62. lövészzászlóaljainak újonnan aknavető-kezelői beosztásokba helyezett tüzérkatonái. A lőgyakorlatot Balogh Attila őrnagy vezette.

1599183408
Négynapos éleslövészeten vettek részt a hódmezővásárhelyi lövészzászlóaljak 60 milliméteres M-08 aknavető-kezelői az MH Bakony Harckiképző Központ táborfalvai lő- és gyakorlóterének kiképzési bázisán. Az újonnan beosztásba került katonák az 1-es számú egyéni, valamint az 1/A kötelék-lőgyakorlatot hajtották végre a kiképzőközpont tatárszentgyörgyi lőterén. 

A lövető parancsnokok – Karkus Gábor őrmester és kollégái – utasításainak megfelelően, 1100-1700 méter közti távolságokra kihelyezett, látható célokat küzdöttek le, úgynevezett félközvetlen irányzással az éles aknavető-lövészeten bevonulásuk óta először részt vett katonák. Miután meghatározták részükre a cél tájékozódási ponthoz viszonyított helyzetét, végrehajtották annak „belövését". A becsapódás hely alapján korrigálva az oldal- és hosszirányú eltéréseket, a célt újabb gránátokkal „villába fogták", majd a két gránáttal végrehajtott gyorstűzzel megsemmisítették.  

1599183409
Balogh Attila őrnagy, a 3. Bercsényi Miklós lövészzászlóalj törzsfőnöke elmondta: a táborfalvai gyakorlaton, az első aknavető-éleslövészetüket végrehajtó katonákkal együtt, a kitelepült hódmezővásárhelyi két lövészzászlóalj szinte valamennyi tüzér beosztású katonája részt vett. Hazánk NATO-szerepvállalásának keretében ugyanis a 62. lövészzászlóalj tűztámogató alegységei és aknavetőszakaszai úgynevezett CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units) -ellenőrzésre készülnek. A 3. Bercsényi Miklós lövészzászlóalj egy századának és annak támogató szakaszának harckészültségét pedig ebben az évben mint a NATO Reagáló Erők kötelékébe (NATO Response Force – NRF) felajánlott alegységét ellenőrzik.

Fotó: a szerző felvételei