Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bíbor Kristály – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. március 15. 13:15

Hazánk változó klímaviszonyai között egyre ritkább a „rendes” tél, a havazás. Pedig, ha valakik, a katonák pontosan tudják: mennyire más hóban dolgozni, milyen fontos A szakfeladataikat téli körülmények között is biztonságosan és pontosan végrehajtani.

1599183410
Az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnoka, Miklovich János ezredes kifejezetten derűsen szemlélte a havas újdörögdi lankákat a mentesítősátor mellől.

– Az igazi tél, a havazás jól is jött meg nem is – foglalta össze tömören a helyzetet az ezredes. Az ABV-védelem (atom, biológiai és vegyi) ugyanis időjárásfüggő, csakúgy, mint az ilyen fegyverek, szennyeződések kimutatása. Téli körülmények között tehát más eljárásokat kell végrehajtaniuk katonáinknak. Ezen felül természetesen a mentesítést szintén befolyásolja a zord időjárás: amikor is nagyon fontos a „téliesítés" a feladat eredményes végrehajtásához. Jelen pillanatban éppen ezt végezzük el az állománnyal az újdörögdi bázis gyakorlóterén – kommentálta a látottakat a parancsnok, aki szerint katonái is jobban élvezték így a gyakorlatot, hiszen a téli kiképzés „valódi télben" az igazi. Ilyenkor persze fokozottan ügyelniük kell arra, hogy az időjárás jelentősen befolyásolja a mozgásképességet is. Például a vegyi mentesítő ruházat a valósnál két számmal nagyobb lábméretet jelent a gyakorlatban, és a „nagylábúvá" vált katonának a szó szoros értelmében meg kell tanulnia biztonságosan járni a havas, fagyos terepen.

A jeges talaj és a havazás a vegyivédelmi szakfeladatot, valamint a terepen történő gyalogos és gépjárműves szakharcászati mozgást egyaránt befolyásolja. Mindent síkos, csúszós felületen tevékenykedve kell megoldani. Ilyen körülmények között a mérgező harcanyagok kimutatását ugyancsak más eljárásokkal hajtják végre a szakemberek. A vegyivédelmiek tisztában vannak azzal, hogy nagy hidegben a mérgező vegyi anyagok párolgása közel sem olyan szinten történik, mint azt a jóval melegebb nyári körülmények között megtapasztalhatták.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 17-én, szombaton megjelenő számában!)