Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2028-ig még biztosan szolgálnak a Foxhoundok

Szöveg: honvedelem.hu / biztonsagpolitika.hu |  2013. szeptember 9. 16:39

Az orosz légierő főparancsnoka, Viktor Bondarev altábornagy bejelentette, hogy a MiG-31 Foxhound elfogó vadászrepülőgépek legkésőbb 2028-ig szolgálatban maradnak.

Az altábornagy továbbá hozzátette, ahogy az új generációs, nagy hatótávolságú rakétákat és repülőgépeket fejlesztik, így az elfogó funkciókat is hozzá lehet majd rendelni az új vadászgépekhez. A tábornok mostani nyilatkozata látszólag ellentmondásban van azokkal, melyeket áprilisban tett: akkor úgy nyilatkozott, hogy a légierő 2020-ig nagy hatótávolságú repülőgépeket kap, továbbá, hogy várhatóan 2028-ig kivonják szolgálatuk alól a mostani MiG-31-es repülőgépekből álló flottát.

Ezen kívül a MiG-31-es vadászgépek gyártásának újraindítása ellen szólalt fel, amelyet még két évtizeddel ezelőtt függesztettek fel, mondván, hogy Oroszországnak teljesen új vadászgépekre van szüksége, olyanokra, amelyek megfelelnek a modern követelményeknek.

Az orosz légierőnek jelenleg 122 darab MiG-31-es elfogó-vadászgépe van szolgálatban. Az orosz légierő korábban kijelentette, hogy hajlandóak átvenni 60 darab MiG-31BM repülőgépet 2020-ig, a United Aircraft Corporation-nel még 2011-ben aláírt szerződés értelmében.