Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A haza szolgálatában”

Szöveg: Szűcs László |  2013. szeptember 9. 15:45

Ebben a tanévben több mint 2200 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, ez sokkal több mint tavaly, amikor 1900 beiratkozás volt – mondta prof. dr. Patyi András Budapesten, szeptember 9-én.

1595959559

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora az intézmény ünnepélyes tanévnyitója előtt egy nappal – a Bárka Színházban megtartott sajtóreggelin – kiemelte: jelentősen nőtt az egyetemre jelentkezők száma. Az első helyen több mint ötezren jelölték meg az NKE-t, ami húsz százalékkal több, mint 2012-ben. Történt mindez annak ellenére, hogy általánosságban elmondható: ebben a tanévben csökkent a felsőoktatásba jelentkezettek száma.

Patyi András hozzátette: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tavaly kezdte meg az első önálló tanévét. Ezek után merült fel az egyetem vezetésében: vajon a második tanév kezdetére sikerül-e a korábbi jogelődöket úgy integrálni, hogy az eddig hagyományok megmaradjanak?

„Úgy néz ki, hogy sikerült. A mostani tanév kezdetére készen állunk" – fogalmazott Patyi András, hozzátéve: a volt Ludovika Katonai Akadémia főépületében hónapok óta folyik a munka, az épületet jövő márciusban az egyetem birtokba tudja venni, azaz beköltözhet a rektori hivatal és a gazdasági hivatal. A kampusz többi része folyamatosan épül tovább, ezeknek az épületeknek a 2015-ös tanévkezdésre kell elkészülniük.

A honvedelem.hu azon kérdésére válaszolva, hogy a most kezdődő tanévben milyen újdonságok várhatóak Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon, Patyi András elmondta: minden alapszakon megindul az úgynevezett közszolgálati közös modul oktatása, ami 14 tantárgyat és 1 közös gyakorlatot jelent; vagyis a modul 15 egyenként 2 kreditpontos tanegységből áll.

„A közszolgálati közös modul olyan egységes alapismereteket tartalmaz, amiket minden alapszakosnak el kell sajátítania. Ebben egyaránt megtalálhatók civil közigazgatási ismeretek, katonai ismeretek és egyéb más rendészeti és nemzetbiztonsági ismeretek is. Ez az egyik legnagyobb újdonság" – hangsúlyozta a rektor, hozzátéve: mindez másfél, illetve két évre elosztva található meg a képzési anyagban. Aki pedig sikeresen befejezi a közös modult, az egyben elsajátítja a közigazgatási alapvizsga tananyagát is.

1595959559

A Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon újdonság még az is, hogy új képzési tartalom szerinti szakok indulnak. Ráadásul immár nem 3-3,5 éves lesz a tisztképző alapszak, hanem 4 éves, azaz 8 féléves. „Így sokkal hosszabb idő jut a katonai alapkiképzésre, a tiszti szocializációra és a tananyag átadására is, hiszen az ismeretanyag egyre bővül" – mondta Patyi András. A rektor kiemelte: ezzel együtt a most induló katonai mesterszakok – tehát a magasabb parancsnoki szakok – egyéves intenzív, bentlakásos képzéssé alakulnak át. Vagyis a képzési idő négyről két félévre rövidül, ugyanakkor a képzés intenzitása emelkedik.

Prof. dr. Padányi József mérnök dandártábornok, az egyetem stratégiai és intézményfejlesztési rektorhelyettese hozzátette: a honvédelmi miniszter két évvel ezelőtt meghatározott célkitűzése idén szeptemberre megvalósult. Megtörtént a tananyagfejlesztés, valamint a tárgyak és a képzés struktúrájának átalakítása − bár ez utóbbi már az egyetem létrejötte előtt, azaz 2011-ben valóra vált.

A rendezvényen elhangzott: az egyetem – amelynek jelmondata „A haza szolgálatában" – szeptember 10-én, kedden délelőtt 9 órától tartja ünnepélyes tanévnyitóját az Orczy-parkban. A rendezvényen – amelyen a tervek szerint részt vesz a három fenntartó miniszter, azaz Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi, Hende Csaba honvédelmi, illetve Pintér Sándor belügyminiszter – az első évfolyamos hallgatók tesznek fogadalmat az egyetem és a karok zászlói előtt.


Fotó: a szerző felvételei