Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Könyvbemutató: A dzsihád legyőzése

Szöveg: Antal Ferenc |  2017. november 24. 6:31

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Tudományos Szakkönyvtára szervezésében mutatták be dr. Sebastian Gorka A dzsihád legyőzése című könyvét november 22-én, szerdán, a Honvédelmi Minisztériumban.

1596041535

A könyvbemutató házigazdája, dr. habil. Besenyő János ezredes, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely osztályvezetője nyitóbeszédében úgy fogalmazott: minden szempontból formabontó könyvről van szó, amely olyan kérdéseket tesz fel az amerikai és az európai társadalmaknak, amelyekkel állampolgáraik nem szívesen szembesülnek. A könyv figyelmeztetés az amerikai társadalomnak − mondta dr. Kis-Benedek József nyugállományú ezredes, címzetes egyetemi tanár, aki szerint a lényegre törően, olvasmányos módon és erős érzelmi töltéssel megírt kiadvány sok olyan ismeretet ad át az olvasóknak, amelyhez Magyarországon nem biztos, hogy hozzá lehet jutni.

A szerző, Sebastian Gorka magyar származású, nemzetközi hírű biztonságpolitikai
szakértő, a Marine Corps University hadászati elméleti tanszékének
vezetője. Rendszeresen tart képzést a CIA, az FBI és az amerikai
különleges alakulatok tagjai számára, stratégiai elemzőként és a
terrorizmus elleni harc szakértőjeként a legnagyobb nemzetközi
hírcsatornák gyakori vendége, illetve a Breitbart News állandó
munkatársa. Részt vett Donald Trump választási kampányában, majd elnöki
tanácsadóként dolgozott a Fehér Házban.

1596041535

A könyv címével – A dzsihád legyőzése – kapcsolatosan dr. Kis-Benedek József megjegyezte: a dzsihád egy törekvés, egy ideológia, amelynek legyőzése nem egyszerű feladat, és az ellene vívott küzdelem sokkal nagyobb előrelátást igényelne az Egyesült Államoktól. A kiadvány a dzsihád történetét lényegre törően, érthetően fogalmazza meg, így azok számára is egyértelművé válik, akik ezzel a témával még nem találkoztak. A szovjetek afganisztáni háborújától kezdve eljutunk az al-Kaida, majd az Iszlám Állam megjelenéséig, miközben a szerző keményen bírálja az amerikai kormányzatok szerepét is az iraki és afganisztáni háborúkban.
„Mit kellene tenni az Egyesült Államoknak a győzelem érdekében? Beszéljünk őszintén az ellenségről, ha tudjuk és ismerjük az ellenséget, ami a jelenlegi aszimmetrikus körülmények között nem egyszerű dolog. De akkor ki is az ellenség? Kit nevezünk annak?" – tette fel a kérdést dr. Kis-Benedek József, hozzátéve, a szerző a könyvben azoknak az országoknak a támogatását javasolja, amelyek a terrorizmus ellen küzdenek, még akkor is, ha egyes NATO-országok ezzel nem értenek egyet.

Az ellenség megismerése igen fontos kérdés – folytatta az ezredes, aki szerint egy aszimmetrikus háborúba való belépés hírszerzői ismeretek nélkül rettentően nehéz. „Továbbra is úgy gondolom, hogy az emberi erőforrásokkal végzett hírszerzésnek nem sok alternatívája van. Tisztelem a technikát, de ha valaki nem használja a mobiltelefonját vagy az internetet, arról meglehetősen szegényes információt sikerül összegyűjteni" – mondta az ezredes, aki végezetül úgy fogalmazott: a könyvben felvetett kérdések hozzájárulnak a téma kapcsán már meglévő ismeretek kibővítéséhez, más oldalról történő megközelítéséhez. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a könyv az amerikai szemléletet tükrözi.

1596041535

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária