Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakértők: nincs veszélyben a téli olimpia biztonsága

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 15. 13:50

A tavaly év végi volgográdi merényletekhez hasonló támadások nem veszélyeztetik a téli olimpia biztonságát, mert nem zárható ugyan ki, mégsem valószínű, hogy az észak-kaukázusi iszlamisták sikeres merényletet hajtanának végre az olimpiai létesítmények ellen – állapította meg Rácz András és Kiss Annamária, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) két munkatársa elemzésében.

2013. december 29-én robbantásos merényletet követett el egy öngyilkos terrorista a dél-oroszországi Volgográd pályaudvarán, 30-án pedig egy trolibuszon robbantottak. Az akciókban 34 ember meghalt, mintegy 70-en megsebesültek. A Fekete-tenger partján lévő orosz üdülővárosban, Szocsiban február 7-étől 23-áig rendezik meg a téli olimpiát, majd március 7. és 16. között a paralimpiát.

A szakértők azt vizsgálták, hogy a merényletek után mennyire lesz biztonságos a szocsi olimpia.

Kiemelték: az olimpia az orosz kormányzat talán legfontosabb projektje. Rengeteg pénzt költöttek létesítményekre, és összetett védelmi rendszert építettek ki a két helyszín, Szocsi és Krasznaja Poljana körül. Az előbbi megerősítése azért is különösen fontos, mert nyáron Szocsiban tartják majd a G8-as csoport orosz elnökség alatti csúcstalálkozóját is.

Az orosz elnök 2013 augusztusában külön rendeletet adott ki az olimpia biztonságáról.

Az elemzők szerint bizakodásra adhat okot, hogy az észak-kaukázusi radikálisok még sosem támadtak külföldön, és általában nem támadnak külföldiekre, hanem ügyelnek arra, hogy akcióik csak az oroszok és az orosz állam ellen irányuljanak. Kiemelt céljuk ugyanis, hogy elnyerjék a külföld szimpátiáját a Putyin-rezsim elleni küzdelmükhöz. Megjegyezték: a tavalyi bostoni merénylet után a radikálisok dagesztáni vezetője rögtön úgy nyilatkozott, hogy a Carnajev fivérek tette mögött nem ő áll, a Kaukázusi Emirátus harcosai sosem támadnak külföldiekre, és egyetlen ellenségük Oroszország. Nem valószínű, hogy ezen a gyakorlaton Szocsi miatt változtatnának.

Véleményük szerint egyebek mellett a volgográdi merényletek alapján valószínűsíthető az is, hogy az észak-kaukázusi iszlamisták képességeit meghaladják az összetett, sokszereplős támadások. Nem képesek nagyszabású, bonyolult műveletek végrehajtására, már csak azért sem, mert a két csecsen háború „sokat próbált, veterán parancsnokai mára szinte kivétel nélkül halottak".

Az MKI kutatói kitértek arra: elméleti lehetőségként felmerülhet, hogy még ha a szocsi rendezvények megtámadása kivitelezhetetlen is, nem fordulhat-e elő olyan beépített bomba alkalmazása, mint amilyen Ahmad Kadirov csecsen elnökkel végzett. Emlékeztettek: 2004-ben felrobbantották a grozniji stadion VIP-páholyát, ahol Kadirov ült. Később kiderült, hogy a bombát még a stadion építése idején, a páholy betonszerkezetébe építették be, abban bízva, hogy előbb-utóbb ül majd ott olyan ember, aki miatt érdemes lesz működésbe hozni.

Hangsúlyozták, bár hasonló megfontolások a szocsi létesítményekkel kapcsolatban is felmerülhetnek, bizakodásra adhat okot, hogy az orosz biztonsági szolgálatok minden bizonnyal tanultak a Kadirovval történtekből.

Továbbá január elején Vlagyimir Putyin államfő és Dmitrij Medvegyev miniszterelnök megtekintette az olimpiai létesítményeket, és ha lett volna beépített bomba az általuk meglátogatott helyszíneken, ennél nem kínálkozott volna jobb alkalom a robbantásra, szerencsére azonban nem történt ilyesmi.

A volgográdihoz hasonló, öngyilkos támadásra alapuló akciók nemigen alkalmasak arra, hogy áttörjék az olyan védelmet, mint amilyet az orosz kormány Szocsiban és környékén létrehoz – mutattak rá a szakértők. A volgográdi merényletek nem voltak bonyolult támadások, ettől még persze a hasonló akciók az orosz városok védtelen polgári lakosságával szemben pusztítóak lehetnek.

Az elemzők véleménye szerint mindezek alapján feltételezhető, hogy ha az észak-kaukázusi radikális iszlamisták a szocsi olimpia előtt és alatt további támadásokat terveznek, azok nem az olimpia ellen irányulnak majd, hanem más oroszországi polgári célpontok ellen. A dél-oroszországi területek fenyegetettsége nagyobb, de nem zárhatóak ki a főváros elleni kísérletek sem. Céljukat, az olimpia megakadályozását elméletileg ezzel is elérhetnék, feltéve, ha sikerülne kellő aggodalmat kelteniük a nemzetközi közösségben.

A Volgográd utáni nemzetközi reakciók azonban azt mutatták, hogy az Egyesült Államok kormányától a Nemzetközi Olimpiai Bizottságig minden meghatározó szereplő elítéli a történteket, és támogatásáról biztosítja az orosz kormányzatot.

Így arra a kérdésre, hogy a volgográdi merényletek veszélyeztethetik-e a szocsi olimpia biztonságát, óvatosan optimista, nemleges válasz adható – vélekedtek a szakértők.

Címkékparalimpia