Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a Komodo 2014

Szöveg: honvedelem.hu / biztonsagpolitika.hu |  2014. április 13. 13:21

A „Komodo 2014” multilaterális haditengerészeti gyakorlat Indonézia közelében zajlott le, amelyen 17 ország vett részt, és nagyon hasznos volt Oroszország számára – hangzott el egy nyilatkozatban, amelyet Mikhail Galuzin oroszországi követ adott a RIA Novosti hírügynökségnek.

http://biztonsagpolitika.hu/?id=16&aid=1419&title=ez-tortent-a-heten-14-het
A hadgyakorlat megfelelő lehetőséget nyújtott Oroszország számára, hogy kapcsolatot alakítson ki a többi résztvevővel, emellett jobb és közvetlenebb kapcsolatot is biztosít a tengerészek között. Oroszország birtokában van az egyik legnagyobb haditengerészeti egység, amelynek része a Marshal Shaposnikov, az Irkut olajtanker, valamint az Alatu kiszolgáló hajó is. Oroszország érdekei közé tartozik, hogy a Csendes-óceáni térségben, megfelelő multilaterális szerződéseket alakítson ki, és ezzel növelni tudja a térség biztonságát, és stabilitását. A gyakorlat további résztvevői között kell megemlíteni még Bruneit, Vietnamot, Thaiföldet, Indiát, Kambodzsát, Laoszt, Malajziát, Mianmart, Szingapúrt, Új-Zélandot, Fülöp-szigeteket, Dél-Koreát és Japánt.

A 2014-es Komodo gyakorlat természeti csapás elleni segélyezési manővereket tartalmazott, a megjelölt országok közül, az összes ázsiai-és csendes óceáni állam a kooperáció növelésére törekedett. Az indonéziai gyakorlat március 28-án kezdődött, és április 3-án fejeződött be. 17 ország hajói kutató-mentő feladatokban vettek részt, emellett elsősegély nyújtási gyakorlatokat, valamint természeti katasztrófák során evakuációs gyakorlatokat is végrehajtottak. A gyakorlat záró ceremóniája Natuna szigetén zajlott le.