Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2016 elején szállhat fel először a japán ATD-X

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2015. december 18. 20:57

Japán a napokban jelentette be, hogy terveik szerint 2016 első felében megkezdődhet az ATD-X (Advanced Technology Demonstrator-X) névre keresztelt, saját fejlesztésű, 5. generációs kísérleti repülőgépének berepülési programja.

http://www.jetfly.hu/katonai-tipusok/2016-elejen-szallhat-fel-eloszor-a-japan-atd-x
A védelmi minisztérium a TRDI vállalatot (Japan Defence Agency´s Technology Research and Development Institute) bízta meg a gép fejlesztésével, míg a gyártást a japán Mitsubishi Heavy Industries végzi.

A repülőgépet többek között Multimode Radart (MMR), rádióelektronikai-harc megvívására szolgáló rendszert, valamint Self Repairing Flight Control Capability (SRFCC) rendszert is kap. Utóbbi képes teljes mértékben – a sérülés mértékétől függően – helyreállítani a repülőgép irányíthatóságát.

A japán kormány tervek szerint, az eredmények függvényében 2019 májusában dönt a program további sorsáról. A Japán Önvédelmi Légierő az új típussal a szintén saját fejlesztésű Mitsubishi F-2-eseket váltja le.

A szigetország az új típussal vélhetően nem akart lemaradni az újgenerációs repülőgépek fejlesztésének terén, ugyanis Kína a J-20-ast és J-31-est, Oroszország a PAK-FA-t, míg Dél-Korea és Indonézia közösen a KF-X típust fejleszti.

1596005767
Címkékhaditechnika