Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyel helikopterfejlesztések

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. szeptember 12. 20:15

A lengyel PZL-Swidnik, karöltve az olasz AgustaWestland vállalattal a napokban a Kielce-ben megrendezett MSPO–2012-es szakkiállításon bemutatta az új SW–4 Solo helikopter prototípusát, mely képes pilóta nélküli üzemmódra is.

A lengyel vállalat nyilatkozata szerint, a helikopter alapja a többcélú SW–4-es típus, amelyet az olasz szakemberek segítségével alakítottak át. A helikoptert a jövőben, többek között szállítási feladatokra, megfigyelésre, felderítésre és térképészeti feladatokra használják majd.

Az SW–4 Solo továbbá személyszállításra (összesen 4 fő), illetve pilóták kiképzésére is kiválóan alkalmas. Tervek szerint, a forgószárnyas első repülése néhány hónapon belül teljesülhet, míg az első pilóta nélküli repülést 2013-ra datálják.

A PZL–Swidnik egy másik helikopter fejlesztésén is dolgozik, mégpedig a W–3PL/N típuson, mely nem más, mint a W–3PL Gluszec típus tengerészeti verziója.

A lengyelek számos technológiát már ismernek, ugyanis korábban kifejlesztették a W–3RM Anakonda kutató-mentő feladatkörű forgószárnyast. Információk szerint, a W–3PL/N-t keresőradarral, merülőszonárral, szonárbójákkal, keresőfényszóróval is felszerelik. Képes lesz rakéták, torpedók indítására, valamint géppuskákkal is ellátják. A helikoptert a jövőben elsősorban tengeralattjáró-vadász, illetve szállítási és kutató-mentő feladatkörben kívánják alkalmazni.