Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Súlyos harcok az aleppói repülőtér környékén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 13. 7:29

Súlyos harcok bontakoztak ki szeptember 12-én, szerdán a szíriai kormányerők és a felkelők között az aleppói nemzetközi repülőtér környékén; a szembenállók kereszttüzében meghalt négy szíriai örmény.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet szerint a hajnali órákban lángoltak fel a harcok a repülőtérnél, a hadsereg ágyúzta a fegyveres felkelők állásait. Máshol is harcok dúlnak az észak-szíriai nagyvárosban, de a repülőtér környékén a legsúlyosabb a helyzet.

A nemzetközi repülőtér a hadsereg egyik bázisaként is szolgál. A damaszkuszi rezsimhez hű erők gyakran innen ágyúzzák a felkelők ellenőrzése alatt lévő városnegyedeket.

A harcok ellenére a nemzetközi légi kikötő üzemel.

Az egyik, repülőtérről vezető úton a szembenállók kereszttüzében került egy Szíriában élő örmény csoport. Négyen meghaltak a lövöldözésben, és 14-en megsebesültek. Az örmény média szerint a sebesültek élete nincs veszélyben. Az aleppói harcokban vasárnap is életét vesztette a szíriai örmény kisebbség egyik tagja.

Az OSDH szerint 18 szíriai katona halt meg és több tucat megsebesült szerdán egy katonai helyőrség elleni támadásban az északnyugati Idlib tartományban. A lázadók egy gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantotta fel, majd tüzet nyitották a katonákra.

Az OSDH összesítése szerint kedden 138 emberéletet követeltek a szíriai harcok: 93 civil, 19 lázadó és 26 katona halt meg az országban.