Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Okosodó Rafale-ok

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2014. október 11. 16:26

Átadták az első, F1-esről F3-as változatra modernizált Dassault Rafale M hajófedélzeti vadászbombázó repülőgépet a francia haditengerészetnek. A Merignac repülőterén átadott, 10-es oldalszámú gép egyike annak a haditengerészetnek legelőször leszállított 10 Rafale M-nek, melyeket 240 millió euroért épít át a Dassault.

A modernizálás érinti a központi számítógép, a pilótafülke kijelzői, az elektromos vezetékrendszer és a fegyverzetfelfüggesztő pilonok cseréjét, a Thales RBE2 fedélzeti radar továbbfejlesztését és a SPECTRA önvédelmi rendszer integrálását.

1595980541

Az új radarrendszer alkalmas már földi célpontok felderítésére és támadására, terepkövető repülésre. Az F3-asított gépek megkapják a Reco NG felderítőkonténert, illetve a Líbia, illetve Irak felett is használt Damocles célfelderítő/lézeres célmegjelölőkonténert.

A gép fegyverzetébe integrálták az MBDA MICA rövid hatótáolságú infravörös önirányítású levegő-levegő rakétát, a lézervezérlésű bombákat és a Storm Shadow/ SCALP EG cirkálórakétát, az MM40 Block 3 Exocet hajó elleni rakétát, az ASMP-A nukleáris töltetű cirkálótakétát is. A Link 16 adatkommunikációs rendszer bekerült a gépekbe, ellenben a Thales RBE2-AA szintetikus apertúrájú fedélzeti radarrendszert kihagyták, de később ez beépíthető lesz. Az F3-asok megkapják a felfüggeszthető légi utántöltő konténert is.