Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Windows-frissítés haditengerészeti módra

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2014. október 11. 17:53

Windows XP helyett Windows 7-es operációs rendszert fog futtatni az amerikai haditengerészet LCAC légpárnás partraszállító hajóinak integrált kommunikációs, parancsnoki, navigációs és számítógépes (C4N) rendszere. Az ok: a redmondi szoftverfejlesztő óriás beszüntette a 2001 októberében megjelent operációs rendszer további támogatását.

1595980542

Márpedig a haditengerészet követelményeinek megfelelő XP-t használtak a hajókon, így a frissítés nem maradhatott el. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hajóhídon hat, napfényben is jól olvasható, nagyméretű, színes LCD-kijelző kerül, melyre a hajó saját vízfelszíni radarrendszere mellett az elsődleges és másodlagos műholdas, illetve az inerciális navigációs rendszer adatai is megjelennek – összesen 190 érzékelő adataival együtt.

Az új hardverelemekkel valós időben lehet majd a navigációs, kommunikációs és műszaki adatokat, paramétereket rögzíteni a későbbi kiértékelésekhez, azaz a hajóra egy „fekete doboz" is kerül. A hajó irányítása is átalakul, a hagyományos kormányszervek helyett számítógépes „fly-by-wire" irányítószervek és két, egymástól független, digitális hajtóműirányító rendszer segíti majd az LCAC irányítását.