Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Reszkess, Észak-Korea!

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2015. június 7. 20:55

Dél-Korea június harmadikán sikeres ballisztikus rakétakísérletet hajtott végre. A hivatalosan „legalább 500 kilométeres” hatótávolságú, mobil föld-föld rakétarendszerrel a dél-koreai védelmi minisztérium szerint „Észak-Korea szinte minden pontja elérhető”.

A szerdai tesztindítás helyszíne a Dél-Chungcheong tartományban lévő Taean melletti kísérleti lőtér volt. Az indítást az ország elnöke, Park Geun-hye is megtekintette a helyszínen.
A rakéta fejlesztése közel három éve, 2012 októberében kezdődött el. Ekkor jelentette be az Egyesült Államok és Dél-Korea, hogy 300 kilométerről 800 kilométerre emelik a dél-koreai ballisztikus rakétarendszerek maximális hatótávolságát, s emellett az eddig 500 kilogrammban maximalizált robbanófej mérete is növekedhet – a hatótávolság rovására.

Szakértők szerint Dél-Korea számára nagyon fontos, hogy az összes fontos észak-koreai vezetési pontot és nukleáris létesítményt képes lesz támadni a megnövelt hatótávolságú rakétarendszereivel. A tervek szerint az első, megnövelt hatótávolságú Hyŏnmu-2 rakéták már 2015 végére hadrendbe állhatnak.

1595995229
Címkékhaditechnika