Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyszabású ősbemutató a Honvéd Együttes férfikarától

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. november 15. 12:25

Két esten mutatja be a Honvéd Férfikórus és a MÁV Szimfonikus Zenekar a  Mikor megyek Galícia felé című férfikari kantátát. A tételeket öt kortárs zeneszerző írta az együttes felkérésére, az első világháború emlékére.

1914 a Nagy Háború kitörésének éve volt. Az esztendő, amikor egész Európa azt hitte, hogy „mire a levelek lehullanak", dicsőségben hazatérnek a katonák. Nem volt ez másként hazánkban sem: a világégés eleinte nagy reményeket keltett, hogy aztán később kimondhatatlan fájdalmat okozzon.

A Honvéd Férfikar nagyszabású ősbemutatókkal emlékezik meg a Nagy Háború centenáriumáról. A századik évforduló alkalmából felkért öt kitűnő magyar zeneszerzőt (Csemiczky Miklóst, Gyöngyösi Leventét, Orbán Györgyöt, Selmeczi Györgyöt és Vajda Jánost), hogy zeneműveket komponáljanak, megemlékezésül az első nagy világégés áldozataira. A darabokban irodalmi alapanyagul felhasználták Dávid zsoltárainak passzusait, az ősi Te Deum szövegét, János evangélista Jelenések könyvének sorait, mordvin és zürjén népi szövegeket, magyar katonadalt, valamint magyar írók, költők verseit, regény- és naplórészleteit.

1596003980

Az elkészült zeneműveket – tekintettel a darabok  terjedelmére – két esten mutatja be a Honvéd Férfikar. Az első hangversenyen, 2015. november 18-án Gyöngyösi Levente Katonasiratója, Selmeczi György: Te Deum 1914, valamint Csemiczky Miklós: De Profundis című szerzeményei hangzanak el. A második hangversenyen, 2015. november 22-én Vajda János: Memento és Orbán György: Versus Psalmi címmel jelzett tételei csendülnek föl.

Mindkét alkalommal két színművész, Kis Emma és Olt Tamás működik közre, akik korabeli szövegtöredékeket, napló- és levélrészletek olvasnak majd fel, hogy a kor hangulatát közelebb vigyék a hallgatósághoz. A közönség fotók, korabeli mozgókép-anyagok segítségével felidézhetik hazánk részvételét a harcokban: filmhíradó-részletek, Mednyánszky László I. világháborús munkái és Shvoy Kálmán harctéren készült fotói váltakoznak.

Mindkét estnek a Magyar Nemzeti Múzeum Díszterme ad otthont, vezényel: Strausz Kálmán.

1596003980