Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„1917-ben az entente 2647 repülőgépet vesztett”

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. január 11. 9:12

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

1596043258

A Pesti Hírlap ekképp számol be az olasz harctér eseményeiről: „Azok az erös támadások, melyeket az olaszok a Monté Asolonen és a Monté Perticán levő osztrák-magyar állások ellen inditottak, sulyos veszteségeik mellett meghiusultak. A támadási szakaszon egész nap tartó tüzharcok időnként nyugat felé a Brentán tul, kelet felé a Piaveig kiterjedtek. Az alsó Piave mentén a Piave deltában inditott olasz előretörésekkel kapcsolatban szintén többszörösen fokozódott a tüzérségi tevékenység."

A napilapban olvashatunk az 1917. évi légi háború statisztikájáról is. „Az 1917. évben az entente repülőgépekben 2647 repülőgépet és 244 léghajót vesztett. Az ellenséges veszteségek ez óriási számával szemben a németek ugyanabban az időtartamban csak 495 repülőgépet és 34 léghajót vesztettek. Az entente legnagyobb vesztesége a nyugati harctéren volt, ahol 2431 repülőgépet és 168 léghajót vesztett, mig keleten 216 ellenséges repülőgépet és léghajót lőttek le a németek."

„A honvédelmi miniszter Bécsben van: Báró Szurmay Sándor honvédelmi miniszter, mint Bécsből jelentik, ma odaérkezett" – tudtuk meg a Pesti Hírlapból. Későbbi számból kiderül, hogy egy napra érkezett és királyi kihallgatáson vett részt.

Címlapon írja az újság: „A magyar hirlapirás szombat reggel óta nem adhatott teljes képet a világeseményekről. Nemcsak azért, mert a munkásság sztrájkja folytán vasárnapra nem jelenhettek meg lapok, hanem azért sem, mert szombaton még nem irhattunk az osztrák tömegsztrájk további fejleményeiről és a csatlakozó budapesti munkabeszüntetésekről, melyeknek okai közt első helyen állott a béke kérdése. Az osztrák és magyar munkásság tüntetése ezen a ponton már a világpolitikába kapcsolódott (…)."

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)