Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Celeb” segítette a toborzást az ókori Rómában

Szöveg: honvedelem.hu / mult-kor.hu |  2012. április 3. 19:55

A mai Törökország délnyugati területén fekvő Oinoanda pankrátorbajnokával, a kor ünnepelt sztárjával népszerűsítette a római seregbe való beállást. Évezredekkel ezelőtt a potenciális katonajelölteket a fontosabb társadalmi események helyszínein, például piacokon vagy plakátok kihelyezésével igyekezték megfogni. Azonban egy római város az eddigiektől meglehetősen eltérő módszert alkalmazott a császári seregbe való toborzás során.

Egy újonnan lefordított, mintegy 1800 éves felirat szerint a délnyugat-törökországi római város, Oinoanda a harcművészetek egy bajnokához fordult, hogy hírnevével segítsen toborozni a római sereg, illetve egy 150 kilométerre keletre lévő, a szíriai Hierapolis nevű város számára újoncokat.

Az említett harcos, Lucius Septimius Flavianus Flavillianus birkózásban és pankrációban szerzett elévülhetetlen érdemeket. Az utóbbi küzdősport mindegyik közül a legvéresebb és gyakran halállal végződő kevert harcművészeti stílus volt, ahol a versenyzők addig verték egymást, míg valamelyikük eszméletlen nem lett vagy be nem hódolt. Csupán két szabálya volt: a másik szemét nem szabad kinyomni, és a harapás is tilos volt.

Flavillianus olyan sikeresnek bizonyult katonai toborzóként, hogy elrendelték: halála után a bajnok tiszteletére a város összes törzsének szobrot kell állítania. Az Oinoanda város agoráján található, görög nyelven íródott feliratot 2002-ben fedezte fel egy kutatócsapat, ám eddig nem fordították le és nem tették közzé.

Az ankarai Brit Intézet kutatója, Nicholas Milner szerint a Római Birodalomban ez a fajta heroizáció nagyon ritka volt.

1595933736
 

Címkék