Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

134 ezerre növelik az afgán hadsereg létszámát

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. szeptember 11. 13:54

Az afgán kormány és nemzetközi partnerei szerdán megegyeztek arról, hogy 134 ezerre növelik az afgán nemzeti hadsereg létszámát. A kilencvenes években zajló polgárháború, és tálib uralom alatt az afgán hadsereg teljesen megsemmisült, és a nemzetközi segítséggel újjászervezett nemzeti seregben jelenleg nyolcvanezren szolgálnak.

A létszámnövelést jelentős lépésnek nevezte az ENSZ Afganisztáni Segítségnyújtási Missziójának (UNAMA) vezetője, amellyel biztosíthatják az afgán kormányt: elég katona áll rendelkezésükre, hogy át tudják venni a biztonsági feladatokat az országban. Kai Eide közleményében “mindenek felett állóan fontos" feladatnak nevezte a biztonság garantálását minden afgán számára.

Az afgán hadsereget gyakorlatilag a semmiből kezdték el felépíteni a tálib uralom 2001-es megdöntése után, és mostanra már nyolcvanezerre nőtt a hadseregben szolgáló katonák száma. A létszámnövelési terv szerint három éven belül érik el a 134 ezres számot – közölte az afgán védelmi minisztérium szóvivője. Mohamed Zahír Azimi szerint ennyi katonával, és a NATO-csapatok segítségével már eredményesen tudnak küzdeni a belső fenyegetések ellen.

Egy névtelenül nyilatkozó védelmi minisztériumi tisztségviselő szerint még a 134 ezer fősre növelt hadsereg sem elég arra, hogy nemzetközi segítség nélkül meg tudják védeni magukat. Az afgán védelmi miniszter korábban azt mondta, hogy legalább kétszázezer katonára lenne szüksége Afganisztánnak.