Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai harci gépek települnek a Baltikumba

Szöveg: JETfly |  2008. szeptember 11. 14:09

A NATO szövetségi rendszerhez csatlakozott, ám önálló ütőképes légierővel nem rendelkező három kis balti állam légvédelmét rotációs rendszerben látják el az észak-atlanti szervezet tagállamai. Így aztán számos másik ország egységei után, az amerikai légierő harci gépeire is sor kerül, ami tovább élezheti az oroszokkal fennálló amúgy is feszült viszonyt.

2008 októberétől tehát ismét feltűnnek Oroszország határainak közelében az USAF ideiglenesen áttelepülő F-16-osai. Az avianoi Fighting Falconok 2005-ben már hajtottak végre ilyen feladatokat a térségben, most pedig a Németországban állomásozó 22. és 23. vadászrepülő századok F-16CJ gépei következnek.

Észtország, Lettország és Litvánia nem képes ellátni önállóan a légtérvédelmi feladatokat, ezért fordultak a NATO-hoz segítségért. Az oroszok természetesen nem nézik jó szemmel a határaik közvetlen közelében megjelenő NATO gépeket, bár ezek létszáma (általában négy géppel látják el a légirendészeti és készültségi feladatokat) önmagában még nem ad okot az aggodalomra.