Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

14 katonát vesztett a NATO Afganisztánban kedden

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 23. 9:55

A NATO négy katonája esett el Afganisztán déli részén kedden, további tíz katona halt meg egy helikopter-balesetben és más támadásokban. A NATO parancsnokság által szerdán nyilvánosságra hozott adatok szerint két katonát két házilag gyártott, feltehetően a tálib szélsőségesek által elhelyezett pokolgép ölt meg a közép-ázsiai ország déli részén.

A szervezet korábban arról számolt be, hogy egy másik katonája ugyancsak Dél-Afganisztánban elesett. A brit védelmi minisztérium pedig azt közölte, hogy egy katonájuk a Hilmend tartománybeli Szangin körzetben vesztette életét a felkelők támadásában.

Júniusban a nemzetközi erők 69 katonája halt meg. Ez lehet az egyik legnagyobb veszteséggel járó hónap a kilenc éve tartó háborúban. A legtöbb áldozattal járó hónap eddig 2009 júliusa volt, amikor 75 külföldi katona, köztük 44 amerikai vesztette életét.

Az afgán kormányerők és a szövetségesek szerdán megöltek nyolc tálib fegyverest az észak-afganisztáni Kunduz tartományban – közölte a helyi rendőrség. Mohamed Razak Jakubi tartományi rendőrparancsnok elmondta, hogy a Nahri Szufi településnél indított műveletet légi támogatással hajtották végre. A támadásban további három tálib felkelő megsebesült.A katonák és a polgári lakosság soraiban nem voltak áldozatok.