Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

141 középiskolában lesz Honvédelem tantárgy

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: archív, Szováthy Kinga, Kormány Gábor |  2024. szeptember 4. 12:15

Szeptemberben 141 középiskolában kezdődött meg a Honvédelem tantárgy oktatása, az iskolák visszajelzése alapján hozzávetőlegesen 15 000 diák kezdte meg a tantárgy tanulását – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere.

honvedelemtantargy 4

A Honvédelem tantárgy oktatásban való kipróbálása a 2023/2024. tanévben indult hat középiskolában. Most szeptembertől a 141 iskolában 130 felkészült katonaoktató tanítja a diákokat. „A katonaoktatók nemcsak ismerik a katonai életpályát, de járják is ezt az utat. Kisujjukban van a tananyag és elkötelezettek aziránt, amit csinálnak” – magyarázta a miniszter.

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy szeptemberben a Honvédelem tantárgy tanítása Budapesten és minden vármegyében elkezdődött. A tantárgyat a Belügyminisztérium, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztérium közreműködésével kiválasztott köznevelési intézményekben a 11. évfolyamon, szakképzésben a 9. évfolyamon kötelező jelleggel tanulják a diákok heti egy tanórában.

Honvedelem_tantargy_interju_fotok_Godollo_20230925_16 copy

„A tantárgy oktatásának célja, erősíteni a haza iránti elkötelezettséget, tudatosítani a középiskolások körében a haza védelméhez kapcsolódó állampolgári kötelességeket, a közösség- és egymás iránti tiszteletet. További cél, hogy a fiatalok a mindennapi életben használható, praktikus ismereteket kapjanak élményszerű, gyakorlati fókuszú oktatás keretében” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A miniszter elmondta, hogy a hét témakörre bontott képzés során a diákok olyan hasznos tudás birtokába juthatnak, mint a honvédelem rendszerének megismerése, a lőelmélet, a haditechnikai ismeretek, elsősegélynyújtás, a túlélési ismeretek, a térkép- és tereptani ismeretek. Az évi 36 órás tananyag összeállításánál fontos szempont volt, hogy az elméleti oktatás mellett gyakorlati ismeretek átadása is megtörténjen. Ennek megfelelően tanév első félévében elméleti, a második félévben gyakorlati oktatás keretében tanulják a diákok a honvédelemmel összefüggő tudnivalókat.

2023.10.09_honvedelem_tantargy

A program sikerének és eredményének függvényében a 2025/2026-os tanévben tovább bővül majd a Honvédelem tantárgyat oktató iskolák száma. Cél, hogy néhány éven belül tanórai keretek közt valamennyi magyarországi középiskolás fiatal megismerje a honvédelem rendszerét – tette hozzá a miniszter.

A  Honvédelmi Minisztérium közleménye

Kapcsolódó cikkek