Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadétok a jövő honvédjei

Szöveg: Csák Tímea hadnagy | Fotó: Pintyi Zoltán tartalékos főtörzsőrmester |  2024. szeptember 4. 14:00

Első alkalommal és hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred a Honvéd Kadét Konferenciát Szegeden, amely egyben a honvédelmi nevelés tanévindítója is volt. A konferencián a Honvéd Kadét Programban résztvevő intézmények vezetői jelentek meg.

202409_Honvéd_Kadét_Konferencia-Szeged_PZ (1)

A fiatalok körében egyre inkább teret hódít a kadétprogram és egyre inkább nő azon diákok száma, akik kadétként folytatják tanulmányaikat. Köszönhető mindez a honvédelem és a hazaszeretet jegyében tartott pályaorientációs előadásoknak, a programokkal és látványelemekkel tűzdelt laktanyalátogatásoknak és azoknak a rendezvényeknek, ahol a Magyar Honvédség katonáival, legmodernebb eszközeivel ismerkedhetnek az érdeklődők.

Mindezeken túl azonban szükség van az olyan találkozásokra is, ahol a Magyar Honvédség honvédelmi nevelési referenseinek lehetőségük nyílik a Honvéd Kadét Programban résztvevő intézmények vezetővel, instruktoraival, valamint a meghívott előadókkal a nyitott párbeszédre. Ezt bizonyítja az is, hogy Csongrád-Csanád, Békés és Bács-Kiskun Vármegyék 23 tagintézményének képviselői voltak jelen a rendezvényen.

202409_Honvéd_Kadét_Konferencia-Szeged_PZ (2)

Fontos, hogy az oktatási intézmények és az alakulatok között szorosabb kapcsolat alakuljon ki, hogy a programban résztvevők tapasztalatokat cseréljenek – fogalmazott Huszár Ferenc ezredes. A Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred parancsnoka büszkeséggel számolt be arról, hogy az ősz folyamán a térségben további két középiskola csatlakozik a Honvéd Kadét Programhoz.

„A jövőben az a cél, hogy minél több kadétot irányítsunk katonai pályára” – hangsúlyozta dr. Drót László dandártábornok, a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokság parancsnoka. A megfelelő oktatás mellett ehhez azonban a honvédség fő értékeinek hangsúlyozása szükséges, amelyek közül is a legfontosabb, a hazaszeretet és a bajtársiasság, hogy a fiatalok jelmondata valóban a Szeretem, megvédem! legyen.

202409_Honvéd_Kadét_Konferencia-Szeged_PZ (3)

A szakmai egyeztetésen többek között szó esett a tanév aktualitásairól, az oktatásban nyújtott minőségbiztosításról, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy növelni tudják a programhoz csatlakozó intézmények számát. A megjelentek Fejér Zoltán, a Honvédelmi Sportszövetség szakmai referensének tájékoztatójából megtudhatták azt is, hogy a pályázati források lehetőséget nyújtanak a jövőben arra, hogy a programban részvevő iskolák változatosabb eseményeket tervezhessenek a kadétok számára.

Ezek mellett azonban a területen dolgozó szakemberek legfontosabb feladata, a tanulók motiváltságának fenntartása, ezért a jövőben kiemelt figyelmet fordítanak az alakulatok és az intézmények közötti szorosabb és rugalmasabb együttműködésre.

202409_Honvéd_Kadét_Konferencia-Szeged_PZ (4)