Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1915. május 31.

2015. május 31. 11:02

A 6. bataillon medicinerei csak ma hurcolkodnak be végre a kőbarakkokba. A havi 50 rubeleket is csak nemrégiben kapták kézhez. Muszkáéknál minden bataillon külön intézi ezeket az ügyeket, s ahol kissé lassúbb az irodaszemélyzet, ott aztán elvárhatnak az érdekeltek akár ítéletnapig. Ismét gyanakszom, nem pumpolási szándék okozta-e ezt a késést is. Úgy veszem észre, hogy akinek a muszkától valami járandósága van, az mindig el lehet készülve arra, hogy csak bizonyos percentek leadása után intézik el ügyét annak rendje s módja szerint.
Ma jut fülembe egy hír, mely elégtételadás nekem, hogy ti. kedves Götz bajtársunkat, a kadét urat lopáson csípték a tiszti barakkban. Egy lakótársától lopott el egy egészen apróra összehajtott százkoronást, melyet kofferjában megtaláltak. Persze a sajátjának vallotta, de a szokatlan összehajtás nagyon ellene vallott. (Magam is bizonyíthattam volna, hogy 100 koronása barátunknak régen nem volt már.) Századunk postása, Klapka, egy kedves intelligens osztrák fiú a Sanghai Office május 22-i számából fordítja előttünk a következőket: 25 000 garibaldista tört be Dél-Tirolba, azonban a diplomáciai összeköttetések még nem szakadtak meg. A pápa a háború ellen küzd. Párizs nem esett el. Az új angol kabinet békülékeny, mert más érdekei vannak Angliának, mint Franciaországnak.

Az orosz szakácsot megpofozott altisztek 20-20 napi, maga a szakács ellenben 30 napi fogságot kapott, ebből napi 5 órát felszíjazott haptákállásban. Egyébként ismét szigorításokat akaszt a muszka a nyakunkba. Úgy látszik, a harctéri vereségeknek mi isszuk meg a levét. Tilos este 7 órán túl a barakkot elhagyni, ahol lakunk. Tilos lapot olvasni. Tilos lapokat fordítani. A 8. bataillon lapfordítóit le is csukják. Ezzel azonban nem változtathatnak azon a tényen, hogy hadseregük a bekerítés előtt áll. Kirándulni nemigen tanácsos, míg a muszkák ilyen mérges hangulatban vannak, az időt alsózással ütjük agyon, de nagy 21-ezések is folynak. Ismét új przemysli transzport érkezik, s Eckertnek egy szolgabíróval nyílik alkalma beszélni, ki márciusban jött csak ki a harctérre: szerinte a muszkák bekerítés előtt álltak. Tiszának nagy szava van, s még a szocialisták is magasztalják. A hegyen fölöttünk végre egy új lavka nyílt, s nem kell vásárlási megbízásokkal zaklatni Bauert.