Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1915. szeptember 28.

2015. szeptember 28. 18:07

Új lakásunkban mind otthonosabbak leszünk, s nem győzzük dicsérni, csak a tapéta alatti polosezredek éjjeli rohamai ne lennének. A konyhában rendezzük be a mosdót, innen nyílik a folyosó, s arról a szobák. A folyosón Kovács a magasban függeszti fel ágyát a mestergerendára, mint otthon a fecskék (Olvashatatlan szöveg. A szerk.) Kovács már belejött, hogyan kell Szibériában eljárni. Azt ajánlja, hogy a szakácsnak adjuk 20 kopeket, s mindjárt jobb lesz a koszt, és valóban úgy van. Ámbátor az orosz is rájött, hogy ha az egész tábor elpusztul, nem lesz kit fejni, és a kommandót esetleg a frontra küldik, ezért valamivel zsírosabb a koszt. Zsír alatt mindig faggyú értendő, amit már egészen megszoktunk, azt hiszem, a kenyérre kent faggyúgyertyát is megenném már. Csak éhesnek kell lenni egy kicsit.

Kovács ma boldog emberré tett. Sárga, rövid szárú, jó csizmákat árulnak a németek, párját 5 rubelért. Köváry is vett egyet, és Kovács már ennyinél többet összespórolt.
Aki tudja, mit jelent egy béresember életében egy pár új csizma, az értheti csak meg, mi megy végbe Kovács bensőjében, mikor a tulajdonába átment lábbelit felhúzza. Ma csak a csizmáról lehet vele beszélni. Másik pucerunk, Mezey is jó hírt kap, a felesége megbabázott. Szegény csak azt nem tudja, hogy fiú e vagy lány, mert 3 lapot is kapott, de éppen az a levél, melyben ezt megírták, elkallódott, s a későbbiekben mindig csak a piciről írnak, a név és nem megnevezése nélkül. Hát sok tréfát csinál velük a sors.

A Telegram szerint az a hír hogy a németek 400 000 oroszt elcsíptek, csak az új német kölcsönt sikerül biztosítani… (Olvashatatlan szöveg. A szerk.) Csak így tudjuk meg mi itt, hogy ilyen hír támadt, hogy igaz e vagy sem, azt a muszka lap ellenére mégiscsak igaznak hisszük. Baranovicstól keletre vannak a harcok, mondja egy másik rövid hírecske. Aki térképpel olvassa az újságot, csak az tudja, hogy a muszka őrülten rohan hátra ezen a részen is. A turcsik is megtelepedve elcsöndesültek kissé, akár a rajzó méhek.

A nagy Mohamed igen furcsa mosdási szabályokat írt elő az ő népének. Valami rossz kulacsban viszik hozzá a vizet, s leguggolva csinálják. Lábukat bemázolják a vízzel, aztán visszabújnak a cipőbe. Az igazhívők egy része a kényelem kedvéért be sem fűzi a cipőjét, csak úgy sétál negligében, egész nap. A medikusokat szolgálatra osztják be. Kleint Szamekhez, Horeckyt a kórházba és Krafftot Görbe mellé.
Amióta a muszkán nagyokat ütöttünk, minden drágul. Úgy látszik, a németek annyi mindent szedtek el a fronton, hogy mindennek az ázsiója emelkedett. Fontja a cukornak 26 kopek, liszt 8-9, disznóhús 30, marhahús 15, szalonna 45, kolbász 40, vaj 55, mák 15, zsír (faggyús) 35, dara 10, rizs 14-18, burgonya 10, csöves paprika 52, egy vereshagyma 1 kop., egy fokhagyma 1,5 kopek. Csak a dohány nem emelkedett, jó termés lehetett belőle. Kakaó fontja 280 kop., málnaszörp 48. Klein egy G-húrt hoz a városból, német gyártmányút kap. Még van nekik.

A hosszú estéket kártyával csapjuk agyon.