Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pénzügyi hadviselés

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. szeptember 28. 17:27

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Vilmos császár a Helfferich kincstári államtitkárhoz intézett táviratában a pénzügyi hadviselés új szép sikerének nevezi el a harmadik német hadikölcsönt" – írta meg a Pesti Hírlap. „Az államok valóban nemcsak gépfegyverekkel, tengeralattjárókkal és páncélvonatokkal harcolnak, hanem részt vesznek a háborúban a pénzszekrények is. A hadikölcsön is csak muníció, s azt meg lehet állapítani, hogy ebből a munícióból is aránylag a legtöbbet tudott produkálni Németország. És szövetségesünk pénzügyi hadviselésében az a legfőbb dicsőség, hogy nem idegen pénzzel harcol, mint az entente, hanem a saját földjén helyezte el összes hadikölcsöneit, akár csak monarchiánk" – fogalmazott a napilap.

A hadviselő felekről cikkezett a Népszava is. „Németország táplálja, ruházza, és fegyverrel ellátja saját nemzetét, ennyit tett Németországban a védővám és technikai végzettség. De a többi hadviselő állam most mind az Egyesült Államokra szorul a katonák cipője és ruházata, lőszerek és hadiautomobilok és mindenek fölött katonáik és polgáraik élelme dolgában. Anglia, Franciaország, Olaszország és Oroszország hazai iparát részben megbénította a háború és mindezek a nemzetek kénytelenek most az Egyesült Államokba jönni, az élet és a háború szükségleteiért, amelyeket itten bőségben termelnek." – idézte a napilap a Newyork American írását.

1596001527

A Népszava a szerb határon dúló harcokról is beszámolt. „szünetlenül folynak a csatározások, sőt megindult a harc Montenegrónál is. A Száva mellett már nemcsak tüzérségi harcok folytak, hanem más fegyvernemek is részt vettek a csatározásokban. Bulgáriában is tart a harci készülődés és nem hallani semmit arról, hogy az eddig oly hangos russzofil ellenzék bármit is tenne a kormány ellen. A Szerbia elleni gyűlölet és az Oroszország terjeszkedési vágyától való félelem összeforrasztotta a bolgár népet és elhallgattak azok is, akik eddig más véleményen voltak. Bulgária mozgósítása a legrövidebb idő alatt befejeződik és bár eddig nem jött róla hír, kétségtelen, hogy Bulgária elhatározott állásfoglalása nagy befolyással lesz Romániára is" – írta az újság.

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)