Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1918. november 16.

2018. november 16. 18:00
1599196151
Már korábban elterjedt köztünk az a hír hogy a bajtársainkból kikerülő vörös transzportból többen szökni próbáltak. Valószínűleg a kínai hatóságok vendégszeretetét szerették volna ezek a szerencsétlenek igénybe venni a muszkáé helyett. De az oroszok állítólag négyet lelőttek. Itt is ennek a hírnek megerősítését halljuk olyan formában, hogy a vörösök közül kettőt halálra sebeztek a golyók, egy súlyosan sebesült, egy pedig sértetlen maradt. Az ok állítólag az volt, hogy igen sokan megszöktek, és az oroszok a transzport megtizedelését rendelték el. Hát középkori borzalmakban nincs hiány ezekben a napokban sem.

Még mindig nem indulunk, úgy látszik előttünk valami nincs rendben. Egész nap a városkában kószálunk, aminek az a vége, hogy nagyon sok pénzünk marad itt. A tegnap felfedezett jó cukrászdát ma is sűrűn lepi el az édességek iránt különösen fogékony plenninépség, a kínai negyed is tele van kószáló bajtársakkal. Egy kis cipóért egy rubelt kell adnom, egy doboz kubai kockacukorért pedig, melynek valami dohos szaga van, 2,50 rubelt kérnek. Estefelé az előttünk érkezett transzport végre elmegy, mi is indulásra készülünk, de aztán mégis maradunk. Felhasználjuk az alkalmat, s a közelünkben lévő hasábfatömegekből ellátjuk magunkat éjszakára, hogy kellemes melegben töltsük el az időt reggelig.

Este Vlagyivosztok felől, egy vonattal több bajtársunk érkezik, néhány magyar piros-fehér-zöld szalagot visel sapkáján,  s faggatásunkra azt felelik, hogy őket a fehérek mint munkásokat alkalmazták. Néhány osztrák sógor is utazik velük, ezek a vlagyivosztoki árakat elég tűrhetőknek mondják. (Ezek az ipsék valószínűleg az első alakok voltak, akik mint felvidéki magyarok, illetve tótok, az osztrákok mint deutschbömök, kénytelen-kelletlen leszámoltak már a régi Magyarországgal és az új urak előtt behódoltak, abban a reményben, hogy így hamarabb kerülnek haza.) Egy muszka generális is pöffeszkedik az állomáson, parádés uniformisban. Mintha megszaporodtak volna ezek, mostanában sokkal több kerül elénk, mint a régi időkben.