Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2010-ben kapja meg hetedik C-17-esét a brit királyi légierő

Szöveg: JETfly |  2009. december 21. 12:37

Végkifejletéhez érkezett az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma és a Boeing repülőgépgyártó vállalat közötti tárgyalássorozat, ugyanis a napokban kötötték meg azt a szerződést, amely a hetedik brit felségjel alatt repülő C-17 Globemaster III beszerzéséről szól. A tervek szerint a Boeing előreláthatólag 2010 decemberére adja át a szállítógépet.

A brit királyi légierőnek sürgősen szüksége van a légi szállító kapacitásának növelésére, és éppen ezért kényszerültek arra, hogy minél hamarabb beszerezzenek egy megbízható szállító repülőgépet. A jelenlegi brit szállítóflotta hat C-17-esből áll, és több mint 50 000 repült órát tudhat magáénak napjainkig. A legújabb C-17-es, éppúgy mint a többi hat, a brit királyi légierő oxfordshire-i Brize Norton légibázisáról üzemel majd és szolgálja ki a britek légiszállítási igényeit.

Köztudott, hogy a C-17-es repülőgépeket evakuálási, humanitáriánus és katasztrófa károk enyhítésére, valamint az Afganisztánban és Irakban harcoló megnövekedett brit katonai jelenlét támogatására használják. Ráadásul ezek a repülőgépek biztosították a délkelet-ázsiai cunami és a pakisztáni földrengés áldozatai számára a humanitáriánus segélyek eljuttatását a katasztrófa sújtotta területekre.

A C-17-es a világ egyetlen olyan szállító repülőgépe, amely kontinensek közötti nagy távolságú repülésre képes, továbbá rövid és nem kiépített felszállópályára is képes végrehajtani leszállást.

Jelenleg 211 db C-17-es üzemel világviszonylatban, amelyből 19 db nem amerikai tulajdonban van. Többek között az Egyesült Királyság, Katar, a kanadai és az ausztrál légierő, valamint a NATO 12 tagú Startégiai Légiszállítási Képesség (NATO SAC) konzorciuma is rendelkezik ezen típussal. Az Egyesült Államok légiereje, beleértve a nemzeti gárdát és a készenléti egységeket is, 192 db-ot tart számon.