Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2011-ben tovább nőtt a civil áldozatok száma Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 5. 10:10

Több mint 3 ezer polgári személyt öltek meg Afganisztánban 2011-ben – tűnik ki az ENSZ jelentéséből, amely kiemeli, hogy a civil áldozatok száma már ötödik éve emelkedő irányzatot mutat.

A polgári áldozatok nagy száma aláássa az Egyesült Államok vezette háború támogatását mind Afganisztánban, mind pedig az amerikaiak körében, és az egyik fő oka a Hamid Karzai afgán elnök és a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonság erő (ISAF) közötti feszültségnek.

Az utak szélén elhelyezett pokolgépek és a civilek ellen irányuló, növekvő számú öngyilkos merényletek több embert öltek meg, mint bármely más támadások – olvasható a világszervezet afganisztáni segélymissziójának (UNAMA) jelentésében.

A Karzai kormánya és az ISAF-szövetségesek ellen harcoló erők 2011-ben 2332 polgári személyt öltek meg, 14 százalékkal többet, mint 2010-ben, miközben a felkelők ellen harcoló biztonsági erők civil áldozatainak száma 410 volt, 4 százalékkal kevesebb, mint 2010-ben – írta az UNAMA.

A 2011-ben megölt civilek száma összesen 3021 volt a jelentés szerint. A pokolgépek, köztük az utak szélén elhelyezett robbanószerkezetek 967 ember haláláért felelősek.