Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A mérleg két serpenyője

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. február 5. 12:12

Tavaly év végén – a napi hírek szerint, 2011. december 18-án – lényegében az összes amerikai katona elhagyta Irak területét, s ezzel formálisan is befejeződött az iraki háború. A témáról készített precíz mérleget a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának (SVKK) két biztonságpolitikai szakértője, Tálas Páter és Csiki Tamás. Tanulmányukból adunk közre részleteket.

1595931023
Az iraki végleges kivonulást az Egyesült Államok szempontjából alighanem a drámai jelzővel lehet leginkább kifejezni. Az irakiak mérlege sem jobb, itt is az elszenvedett veszteségek esnek súlyosabban a latba.
Az SVKK szakértői a Nézőpont idei első számában, Irak – mérleg a kivonulás után című publikációjukban írják: bár az iraki kurdok és szunniták a síita politikai dominancia egyfajta ellensúlyozására szívesen látták volna Irakban továbbra is az Egyesült Államok haderejének egy részét, az amerikaiak jelenlétének meghosszabbítására a Teherán erős befolyása alatt álló, Muktada as-Szadr vezette síiták politikai ellenállása miatt nem került sor.

Az amerikai mérleg

A 2003. március 20-i invázió óta az amerikaiaknak 4487 katonájuk esett el Irakban (a nemzetközi koalíció tagjai további 318 katonát vesztettek), s 32 226 amerikai katona sebesült meg. Az eredetileg legfeljebb hat hónaposra tervezett háború csaknem kilenc éve alatt több mint egymillió amerikai katona fordult meg e közel-keleti állam területén. A háború csúcspontján, 2007-ben, 505 amerikai bázison egyidejűleg 171 000 volt a létszámuk.
A háborús műveletekre – a George W. Bush vezette adminisztráció által tervezett 50-60 milliárd helyett – több mint 800 milliárd dollárt költött az Egyesült Államok. A műveleti kiadások azonban csupán egy részét jelentik annak a háborús számlának, amelyet még hosszú évekig kell majd fizetniük az amerikai adófizetőknek. Ide tartoznak ugyanis a gyógykezelésekre és veteránok eltartására fordított összegek, valamint a háborús adósság törlesztése – Amerika ugyanis hitelből háborúzott Irakban. A Nobel-díjas Joseph Stiglitz szerint az iraki háború összköltsége optimista becslés szerint 2000 milliárd dollárt, pesszimista számítások szerint pedig 4000 milliárd dollárt tesz majd ki. Egy ilyen összegre alighanem még Amerikában is felkapják a fejüket, hiszen 2010-ben a szövetségi kormány adóbevétele 2300 milliárd dollár volt.

Az írást teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin február 10-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!