Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2011 végéig kivonulnak Irakból az amerikaiak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 28. 7:58

Az Egyesült Államok 2010 augusztus végéig kivonja harcoló alakulatait Irakból – jelentette be Barack Obama elnök a Camp Lejeune észak-karolinai tengerészgyalogsági támaszponton több ezer Afganisztánba vezénylendő katona előtt. Az utolsó amerikai katonának 2011. december 31-ig kell elhagynia Irakot.

Kifejtette, hogy jelentősebb csapatcsökkentésre az idei év végéig már nem kerül sor. A jövő nyár végéig kivonandó, nagyjából 100 ezer főnyi harcoló erő zöme decemberig még Irakban marad, hogy biztosítsa az általános választásokat. Irakban javult a biztonsági helyzet és csökkent az erőszak, súlyos csapásokat mértek az amerikai erők az al-Kaidára és az iraki biztonsági erők is alkalmasabbak lettek feladatuk ellátására – mondta.

Hangsúlyozta ugyanakkor: “ne legyen kétség, Irak még nem biztonságos, nehéz napok következnek, az erőszak továbbra is az élet része lesz Irakban".

Jelenleg 142 ezer amerikai katona állomásozik az országban. Obama közölte, hogy a harcoló alakulatok kivonása után az Egyesült Államok 35-50 ezer katonát hagy hátra az iraki biztonsági erők kiképzése, továbbá tanácsadás, terroristaelhárító feladatok ellátása és a helyi amerikai intézmények – például a bagdadi nagykövetség – védelme céljából.

A közel hat éve tartó háború lezárása Barack Obama egyik legfőbb kampányígérete volt. Az elnökválasztás előtt arra tett ígéretet, hogy beiktatása után 16 hónapon belül befejeződik a csapatkivonás. A 2010 augusztusi céldátum azt jelenti, az ígéret 19 hónap – mostantól számítva 18 hónap – alatt teljesül.

A kivonulás 16 hónaposra tervezett folyamatát Obama katonai vezetők, mások mellett Robert Gates védelmi miniszter és Mike Mullen, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője tanácsára toldotta meg három hónappal.

Az utolsó amerikai katonának 2011. december 31-ig kell elhagynia Irakot; Washington és Bagdad erről állapodott meg Bush elnöksége idején, tavaly decemberben. Obamának nincs szándékában ezt a dátumot módosítani, vagy az állandó amerikai katonai jelenlétet erőltetni.