Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2012-es RIAT: lengyel Mi-14-es és magyar An-26-os

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. december 21. 18:49

A 2012. július 7-8. között megrendezendő Royal International Air Tattoo-n (RIAT) olyan – napjainkban már ritkaságszámba menő – típusok részvételét erősítették meg elsők között a meghívott országok, mint például a Lengyel Haditengerészet Mi-14 Haze helikoptere, vagy éppen a magyar légierő An-26-os szállító repülőgépe.

A 2012-es év kétségkívül az olimpiáról fog szólni Nagy-Britanniában, nem is beszélve arról, hogy II. Erzsébet uralkodásának 60. évfordulóját is jövőre ünneplik a szigetországban. A RIAT szervezői pont ezért bizakodva várják az airshow meghívottjainak minél nagyobb számban történő visszajelzését. Az egyik illetékes elmondása szerint korai még a nemzetközi résztvevőkről nyilatkozni, ugyanakkor sokat sejtetően hozzátette, hogy esély van – például Ázsiából is – olyan különleges és ritkán látott repülőgépek megjelenésére, melyekre más európai repülőnapokon biztosan nem láthatók. 

Az olimpia, illetve a királynő uralkodásának jubileuma kétségkívül vonzóvá teheti a meghívott légierők számára a 2012-es RIAT-ot, ez utóbbit például az airshow keretein belül is nagyszabású rendezvénnyel ünnepli a Brit Királyi Légierő.

A britek legnagyobb örömére orosz technikát még üzemeltető országok közül már jelezte részvételét a lengyel haditengerészet az igazi kuriózumnak tekinthető – RIAT-on korábban még nem látott – Mi-14 Haze helikopterrel, illetve az An-28-as tengerészeti változatával. Magyarország az eddigi információk alapján egy Antonov An-26-os szállítógépet, míg Lettország egy Mi-8-as helikoptert küld a 2012-es RIAT-ra. Az említett országok mellett már Brazília és Franciaország is jelezte részvételi szándékát.

1595929210