Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2013-ban kezdődhet meg az amerikai csapatcsökkentés Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. november 30. 6:32

Az Egyesült Államok 2013-tól kezdheti meg afganisztáni csapatai létszámát csökkentését a térségbeli amerikai csapatok főparancsnokának becslése szerint. Stanley McChrystal tábornok erről a héten Kabulba látogató amerikai törvényhozóknak beszélt. Jelenleg közel 68 ezer amerikai és 42 ezer szövetséges katona állomásozik Afganisztánban.

Nem tudni, Barack Obama elnök kitér-e az amerikai kontingens csökkentésének menetrendjére, amikor kedden bejelenti a felülvizsgált katonai stratégiát, amelynek értelmében várhatóan fokozatosan mintegy 30 ezerrel növelik Afganisztánban az amerikai katonák létszámát a lakosság védelmének biztosítása és a helyi biztonsági erők kiképzésének növelése érdekében. Amerikai védelmi illetékesek azt remélik, hogy a NATO-tagállamok további 10 ezer katonával növelik az afganisztáni kontingesük létszámát. Jelenleg közel 68 ezer amerikai és 42 ezer szövetséges katona állomásozik Afganisztánban.

A Fehér Ház szerint az amerikai csapatok még nyolc-kilenc évig lesznek Afganisztánban, míg a Pentagon óvakodott konkrét időpontot megnevezni, arra hivatkozva, hogy az ellenőrzés átadása a helyi feltételektől függ.