Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2015-ig mindenképp kivonnák a briteket Afganisztánból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 26. 7:35

Nagy-Britannia miniszterelnöke azt szeretné, ha öt éven belül hazatérhetnének az angol katonák Afganisztánból. David Cameron erről a pénteken megkezdődött G8-as csúcsértekezleten nyilatkozott a kanadai Huntsville-ben. A Sky News kérdezett rá, hogy a 2015-ben esedékes általános választásokig hazatérnek-e a brit erők, és Cameron ezt megerősítette.

“Nem maradhatunk ott további öt évet, már kilenc éve ott vagyunk" – tette hozzá a múlt hónapban kormányra jutott politikus, aki a kivonulás időpontját nem akarta megjelölni.

London mintegy tízezer katonával vesz részt a NATO küldetésben, s ezzel az Egyesült Államok után a legnagyobb csapatlétszámot adja Afganisztánban. A héten kilencen haltak meg közülük, s ezzel a veszteségeik elérték a 307-et.

“Egy dolog biztos: Nagy-Britannia hosszú távú kapcsolatot akar fenntartani Afganisztánnal, segíteni fogja katonái kiképzését és a társadalmat, még azt követően is, hogy a külföldi erők többsége már távozott. A cél nem a tökéletes Afganisztán megteremtése, hanem egy bizonyos stabilitás elérése" – mondta Cameron.